2015-12-08 1517 瀏覽
今天繼續試芝士撻, 公司附近的美心改頭換面變身高級版餅店, 品牌, 店舖顏色及產品都高格調了, 當然價錢都相對地提高.  未來試包餅前, 先買我近期愛上既芝士撻和同事分享, 比起其他出名的價錢雖最平size似蛋撻大, 但水準就.....   去到剛買光, 等了5分鐘便出爐.包裝盒: 紙質較軟, 內裡沒有隔間較易撞爛, 就像一般買蛋撻的包裝.賣相: 不吸引, 一打開同事就話點解烘燶既, 連撻皮都燶了, 而且餡面沒有脹卜卜味道: 面層過熟, 內裡芝士餡雖滑但不流心, 有芝士味, 不過像New York cheesecake般味道. 每個撻皮厚度均勻, 雖脆但不鬆, 就像美心一般甜撻一樣.
  去到剛買光, 等了5分鐘便出爐.
題外話/補充資料: 學日本那間試多種食法, 即使入焗爐reheat但撻皮已不脆, 再試雪後食, 撻皮更加軟化.
2015-12-08
5 分鐘 (外賣自取)