2023-01-04
想要一邊嘆靚海景又想食有質素既中菜就一要要黎依間係IFC既中菜館 - 舍菜單價錢唔算平,開得依個位就當然唔平架啦,不過以環境同食物質素計,絕對係物有所值。今日點左一份2人既Lunch set,入面包括十款食物,可以一次過滿足味覺上唔同需求🤤首先有桂花蜜燒鰻魚、胡麻醬烏珠荀沙律、黑魚子蝦多士鰻魚非常肥美,外皮燒得香脆,再加上淡淡桂花香味,味道濃厚之餘不帶油膩。烏荀晶凝通透,非常新鮮爽口,配上帶有微微芥辣味既胡麻醬,好開胃。蝦多士即場熱辣辣炸好,香脆可口,蝦肉爽口彈牙,值得一試!黑蒜螺頭炖湯,如果平時係鐘意中式湯品既人,依款湯就最岩,足料之餘火喉夠,所以材料既精華都融入湯中,一飲就飲得出師傅功力。XO醬炒帶子珊瑚蚌平時婚宴一定有既高級菜式,估唔到依度lunch都食到🤣帶子好大隻,連同爽到不得了既珊瑚蚌,簡直係絕配忌廉香草汁龍蝦伴伊麵一份有半隻龍蝦😱龍蝦有手臂咁大隻,超多肉,伊麵雖然係用忌廉汁,但係食落唔會覺得滯瑤柱貴妃雞雞肉嫩滑多汁,配上蔥油,用黎送飯一流羊肚菌浸時蔬闊佬炒飯炒飯粒粒分明,蛋香十足,作為咁多味菜既結尾岩岩好☺️
首先有桂花蜜燒鰻魚、胡麻醬烏珠荀沙律、黑魚子蝦多士
XO醬炒帶子珊瑚蚌
忌廉香草汁龍蝦伴伊麵
瑤柱貴妃雞
雞肉嫩滑多汁,配上蔥油,用黎送飯一流
羊肚菌浸時蔬
闊佬炒飯
炒飯粒粒分明,蛋香十足,作為咁多味菜既結尾岩岩好☺️