2021-05-12
返工時段想係尖沙嘴飲茶,坐得舒服又要靚景,見客也好約朋友聚會又好,我第一時間推薦The one 18樓的譽宴。因為今日帶屋企人飲茶緣故,想食得好又坐得舒服,經朋友提議,第一次來到譽宴。一上到The one 18 樓,就看到這裡的酒樓同平時飲開茶的酒樓與眾不同。光說這個樓層的開陽度同風景,已經無與倫比好,眼看陽光明媚,忍唔住對著尖沙嘴美景狂打卡。影完一輪相,入返去坐低,呢度既服務員都高質有禮貌,完全表現出香港人的服務精神,好少地方有呢種既人情味又好服務態度的服務。我們坐下,好快就有服務員安排茶水,我們經介紹下,點了幾樣招牌點心,有黑松露蝦餃之王,乳香蓮藕蘇,紅燒脆皮乳鴿,金磚脆皮豆腐,原隻大澳三色蒸飯,而甜點有椰汁桃膠燉鮮奶,燕窩3.6奶凍。其實呢幾樣都做到超級有水準,重點講下我最impressive 的。首先酷愛黑松露的奶奶,真係對這個黑松露蝦餃讚不絕口,更說是她吃過最好吃的蝦餃,皮薄餡靚不再話下,size 味道都做到適中,真係不愧稱王。再來說說這個原隻大澳三色蒸飯,原來係超級大籠的,一籠大大籠的蒸飯,有幾樣海鮮,又香又入味,夠4個人食都係$138,抵到爛啊。金磚脆皮豆腐又真係新鮮炸,
金磚脆皮豆腐又真係新鮮炸,外脆內滑完全超班水準,豆腐裡面滑到不得了啊好好味。
椰汁桃膠燉鮮奶超級香椰香味,桃膠夠Q, 燕窩3.6奶凍也不是到處能吃,感覺吃了這兩樣甜品都會變靚左,好滋潤好正啊。
這裡地方闊落,還能舉辦婚宴的,慢慢食點心,食完野仲可以聊聊天喝喝茶,真係人生一大樂事,呢度絕對係我超級推薦的飲茶好地方,大家不容錯過。