2023-12-24 2905 瀏覽
今年年頭已經很想來的一家中餐廳 位於灣仔永倫立方的 – 永8舫💞 裝潢華麗而典雅, 地方寬敞舒適,枱與枱之間距離空間感十足😎 飲茶吃晚飯實屬一個非常好地方👯‍♀️ . 餐廳主打新派中菜, 選料新鮮👍🏻 假日及星期六日更新出推了weekend Brunch, 就襯假期過來一嘗永8舫的滋味💞 . 精緻點心weekend brunch $228/位, 吃完之後非常滿足,質素好、賣相精、味道佳、服務更好得沒話說😂 職員很細心,令人有賓至如歸的感覺👍🏻👍🏻👍🏻 . 套餐非常豐盛, 點心, 主菜, 甜品之外 每位更送上天宮翅 (每位一份) 天宮翅用料十足, 口感香濃綿滑,而且不加任何配料,啖啖都是「純翅」🤗 . 點心 (十選六) 我們就揀選了六選,其實十選都想試😂😂 🔺黑蒜燒賣 - 燒賣有淡淡蒜香,蝦物爽彈👍🏻 🔺頂峰蝦餃 - 原隻鮮蝦,蝦餃皮煙韌薄滑👍🏻 🔺山珍松露腐皮卷 - 腐皮薄脆,中間餡料菇菌配松露,味道一流👍🏻 🔺蘿蔔千絲酥 - 外皮酥脆而不油膩,內餡甜鮮👍🏻 🔺娘惹海皇卷 - 夾起時候已經感覺非常鬆脆,脆醬處理得非常好,香脆而不油,中間大蝦爽彈,非常好吃👍🏻 🔺香茜海鮮餃 - 外皮軟滑,海鮮豐富新鮮👍🏻👍🏻
. 腸粉 (四選一)每位計 🔺蜜汁叉燒腸粉 🔺香茜牛肉腸粉
粉醬薄滑,做出來腸粉皮晶凝通透,叉燒有陣陣蜜香,牛肉味濃,配上腸粉豉油,微微帶甜,配上腸粉味道剛剛好👍🏻👍🏻 . 主食 (二選一) 每位計 🔺龍皇海鮮炆伊麵
一人份量也不少,配上香菇等配料,味道更豐層次👍🏻 🔺永8炒飯
有點像蛋白炒飯,飯身煙韌軟糯,飯粒粒粒分明,看似簡單,但又非常好吃👍🏻👍🏻
甜品(二選一)
蛋白杏仁茶 - 香滑滋潤
陳皮紅豆沙 - 陣陣陳皮香 . 餐廳 : 永8舫 地址 : 灣仔軒尼詩道318號永倫立方2樓
2023-12-23
午餐