2024-04-07 1579 瀏覽
#chuchu食在灣仔📍 永8舫朋友生日飯!嚟咗呢間裝修極華麗,我哋包咗房(好似大部分都係房🪖)不過就有minimum charge,我哋間房min charge $10000,有獨立廁所,仲有啲房有得唱k ! 如果同屋企人嚟朋友嚟慶生,或者老細食飯都幾啱—————————————————————❣️Dinner Menu $1288/位•前菜•🍽️神秘兩小碟 有齋同炒四季豆,都唔錯有鑊氣🍽️麻香酒滷鮑魚|魚子醬雞油蒸蛋白|茘枝荷蘭串茄三小碟放一齊,蕃茄幾開胃,不過🐷媽都識整,鮑魚就幾特別,唔會太咸,好易咬,燉蛋白好滋補,加埋魚子醬就ok咁啦~•主菜•🐦人參雲外鴿平時🐷唔係太食乳鴿都覺得唔錯,佢哋係用10日大嘅乳鴿BB🥹不過啲肉係幾滑嘅,同埋佢哋浸過,食得出好香嘅玫瑰露同紹興酒!食完仲有菠蘿蓉蓮藕片,清一清幾fresh! 🍲天宮翅可以加埋芫荽同芽菜,有啲似潮州翅,um不過冇乜特別🍤黃金胡椒蝦球唔辣嘅,不過微微嘅麻,蝦就不過不失都ok彈牙🐖香醋黑豚咕嚕肉皮幾脆,有少少拔絲!🍈雞縰菌濃湯瓜圃呢個清清哋,望落平平無奇又幾好食,面頭有雞縰菌,咸咸哋,連埋好淋嘅冬瓜,個上湯係用埋南瓜,食落係冬瓜口感嘅
#chuchu食在灣仔
📍 永8舫
❣️Dinner Menu $1288/位

•前菜•
🍽️神秘兩小碟
有齋同炒四季豆,都唔錯有鑊氣

🍽️麻香酒滷鮑魚|魚子醬雞油蒸蛋白|茘枝荷蘭串茄

•主菜•
🐦人參雲外鴿

🍲天宮翅
可以加埋芫荽同芽菜,有啲似潮州翅,um不過冇乜特別

🍤黃金胡椒蝦球
唔辣嘅,不過微微嘅麻,蝦就不過不失都ok彈牙

🐖香醋黑豚咕嚕肉
皮幾脆,有少少拔絲!

🍈雞縰菌濃湯瓜圃
呢個清清哋,望落平平無奇又幾好食,面頭有雞縰菌,咸咸哋,連埋好淋嘅冬瓜,個上湯係用埋南瓜,食落係冬瓜口感嘅南瓜

🫕永 8 舫秘製芝士焗黑豚豬扒飯
超級大份!staff會磨芝士上面,再幫我哋分,用左4重芝士,拉絲就係基本野,個豬扒幾好,易咬,有少少芝士咸香,個飯都唔會話好濕,但又未到好驚艷,大家樂焗豬扒飯嘅高級版吧

甜品
🥣玫瑰蓮子桂圓燉桃膠
Em….🐷媽係屋企都煲到嘅味道
🍮藍鑽薑汁糕
兩層嘅,上層係蝶豆花、下層係全薑汁,係有少少辣嘅,加左花奶中和左,反而幾特別!
🥧寶石菠蘿酥
有啲似台灣嘅鳳莉酥

💬 結論嘢食唔係唔好食,都好食嘅但就冇乜貴價野,都成$1300一個人性價比就好低,會expect more! 主要係食服務同環境,呢兩樣就真係💯,走嘅時候佢哋會送你撘𨋢仲會鞠躬,好有禮貌!

不專業評分
👅好味指數: 8/10
💰性價比: 7/10
👍🏻推薦: 7/10
—————————————————————
🏡地址: 永8舫 (灣仔)
灣仔軒尼詩道318號永倫立方2樓
🕑營業時間: 12:00-23:00 (3-6落場)
2024-04-03
生日
2024-06-10 894 瀏覽
今日去咗食lunch,兩個人叫lunch set,價錢都唔平,$220/位。裝修好靚,仲有香味,感覺好高級!餐具都靚,如果真係要挑剔,就係嗰個墊喺茶杯下面嗰隻碟裏面有粒飯(係我真係太無聊,睇吓裏面會唔會藏咗嘢)先嚟想點心,非常精緻!鹹水角整到啤梨人,仲有個海皇卷,兩件點心都係外脆,啲餡又好好食!真嘅點心,個蝦餃超靚,燒賣同埋素餃都好好食!賣相同埋味道都好好到小菜,我哋叫咗干燒蝦仁同埋咕嚕肉。份量好少,干燒蝦仁只有四粒蝦仁,咕嚕肉有三舊…好彩佢哋味道好好。干燒蝦仁個汁好好食。之後到主食,炒飯粒粒分明,味道都好。炆米都唔錯。最後到甜品,芝麻餅同埋紅豆沙各一。芝麻餅裏面係鳳梨餡,好食呀!紅豆沙無驚喜,正常發揮,冇陳皮味道,喺食餐之中算係失色。兩個人食set食咗個半鐘,慢慢享受環境同食物如果真係要挑剔,就係份量太細,食完返公司仲要食個tea。

海皇卷、鹹水角
燒賣、蝦餃、素餃

干燒蝦仁
咕嚕肉

之後到主食,炒飯粒粒分明,味道都好。炆米都唔錯。
炆米

兩個人食set食咗個半鐘,慢慢享受環境同食物
如果真係要挑剔,就係份量太細,食完返公司仲要食個tea。

芝麻餅、紅豆沙
咕嚕肉
炆米
芝麻餅、紅豆沙
2024-01-20 1044 瀏覽
因為食過樓下串燒覺得好驚喜,所以馬上就想試吓中菜啦,同樓下一樣呢一間中菜絕對係上品,試咗佢嘅weekend brunch 只係二百幾蚊有六款點心腸粉主食還有甜品食飽飽抵到爛 環境有名師設計,就連杯碟都好講究,餐廳內嘅溫度啱啱好唔會好似好多外邊嘅商場大酒樓凍過雪櫃!點心好精緻水準一流,肯定係米芝蓮級別,呢個唔知乜嘢名嘅蝦卷脆皮令人驚喜從來未食過呢一種又脆又鬆化嘅感覺,真係即使飽都好想再食多件!全部點心都咁好食,那個素腸粉亦是驚喜,炒飯和伊麵冇得彈。總之就係抵食,仲要個個服務員笑臉迎人,話頭醒尾,終於明白點解可以冇一個評論係負評全部正面!

點心

2024-01-20
生日
點心
2023-12-24 837 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯灣仔,永8舫,最近推出咗點心weekend brunch,每逢星期六日及公眾假期,以每位$228價錢就可以品嚐到精緻港粵點心套餐包括天宮翅10選6項港式點心腸粉主食(伊麵或炒飯)甜品天宮翅淨係聽個名都知道用料昂貴,每一羹都有滿滿的魚翅及肉絲,仲有少許竹苼,口感豐富順滑,加入少許紅醋,更加可以吊出鮮味點心(可選六項)麻辣燒賣/黑蒜燒賣/蜜汁叉燒包/山珍松露腐皮卷/牛肝菌素餃/頂峰蝦餃/啤梨咸水角/蘿蔔千絲酥/娘惹海皇卷/香茜海鮮餃山珍松露腐皮卷腐皮卷嘅外層經過油炸,呈現金黃色,咬落去脆口,而且滲出淡淡嘅松露味,入邊釀滿咗菇菌,口感同味道都好特別!麻辣燒賣味道新奇,食落去條脷即刻有酥麻感,辣辣地幾過癮啤梨咸水角賣相精美,外層香脆可口,入面釀滿咗肉餡腸粉 (可選一項)蜜汁叉燒腸粉/ 明蝦腸粉牛肝菌素腸粉/香茜牛肉腸粉蜜汁叉燒腸粉晶凝通透嘅腸粉皮包裹住嫩滑多汁的叉燒,配上特調嘅甜醬油,份量一個人食啱啱好!主食(可選一項)龍皇海鮮炆伊麵/永8炒飯龍皇海鮮炆伊麵伊麵用鮑魚汁炆,配上蝦仁同大大粒嘅帶子,每一啖都食到鮮味!甜品(可選一項)蛋白杏仁茶/陳

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

套餐包括
天宮翅
10選6項港式點心
腸粉
主食(伊麵或炒飯)
甜品

天宮翅

點心(可選六項)

山珍松露腐皮卷

麻辣燒賣
味道新奇,食落去條脷即刻有酥麻感,辣辣地幾過癮

啤梨咸水角
賣相精美,外層香脆可口,入面釀滿咗肉餡

腸粉 (可選一項)
蜜汁叉燒腸粉/ 明蝦腸粉
牛肝菌素腸粉/香茜牛肉腸粉

蜜汁叉燒腸粉

主食(可選一項)
龍皇海鮮炆伊麵/永8炒飯

龍皇海鮮炆伊麵
伊麵用鮑魚汁炆,配上蝦仁同大大粒嘅帶子,每一啖都食到鮮味!

甜品(可選一項)
蛋白杏仁茶/陳皮紅豆沙
陳皮紅豆沙炆到好綿密,滲出淡淡陳皮味,冬天食好暖胃!
2023-12-24 2358 瀏覽
今年年頭已經很想來的一家中餐廳 位於灣仔永倫立方的 – 永8舫💞 裝潢華麗而典雅, 地方寬敞舒適,枱與枱之間距離空間感十足😎 飲茶吃晚飯實屬一個非常好地方👯‍♀️ . 餐廳主打新派中菜, 選料新鮮👍🏻 假日及星期六日更新出推了weekend Brunch, 就襯假期過來一嘗永8舫的滋味💞 . 精緻點心weekend brunch $228/位, 吃完之後非常滿足,質素好、賣相精、味道佳、服務更好得沒話說😂 職員很細心,令人有賓至如歸的感覺👍🏻👍🏻👍🏻 . 套餐非常豐盛, 點心, 主菜, 甜品之外 每位更送上天宮翅 (每位一份) 天宮翅用料十足, 口感香濃綿滑,而且不加任何配料,啖啖都是「純翅」🤗 . 點心 (十選六) 我們就揀選了六選,其實十選都想試😂😂 🔺黑蒜燒賣 - 燒賣有淡淡蒜香,蝦物爽彈👍🏻 🔺頂峰蝦餃 - 原隻鮮蝦,蝦餃皮煙韌薄滑👍🏻 🔺山珍松露腐皮卷 - 腐皮薄脆,中間餡料菇菌配松露,味道一流👍🏻 🔺蘿蔔千絲酥 - 外皮酥脆而不油膩,內餡甜鮮👍🏻 🔺娘惹海皇卷 - 夾起時候已經感覺非常鬆脆,脆醬處理得非常好,香脆而不油,中間大蝦爽彈,非常好吃👍🏻 🔺香茜海鮮餃 - 外皮軟滑,海鮮豐富新鮮👍🏻👍🏻
. 腸粉 (四選一)每位計 🔺蜜汁叉燒腸粉 🔺香茜牛肉腸粉
粉醬薄滑,做出來腸粉皮晶凝通透,叉燒有陣陣蜜香,牛肉味濃,配上腸粉豉油,微微帶甜,配上腸粉味道剛剛好👍🏻👍🏻 . 主食 (二選一) 每位計 🔺龍皇海鮮炆伊麵
一人份量也不少,配上香菇等配料,味道更豐層次👍🏻 🔺永8炒飯
有點像蛋白炒飯,飯身煙韌軟糯,飯粒粒粒分明,看似簡單,但又非常好吃👍🏻👍🏻
甜品(二選一)
蛋白杏仁茶 - 香滑滋潤
陳皮紅豆沙 - 陣陣陳皮香 . 餐廳 : 永8舫 地址 : 灣仔軒尼詩道318號永倫立方2樓
2023-12-23
放假最啱食番個brunch,但係最近喉嚨唔舒服,想食返少少清淡啲嘅嘢,於是乎就去咗食中餐嘅brunch。平時食嘢每個人喜好都唔同,試過叫咗一籠點心結果最後得自己一個食。但係今次介紹嘅《永8舫》就完美解決到呢個問題,每個人都可以根據自己嘅喜好叫番自己想食嘅點心,咁就唔使驚大打出手啦。Weekend brunch $228點心 (十選六)黑蒜燒賣牛肝菌素餃頂峰蝦餃麻辣鋒味燒賣啤梨鹹水角山珍松露腐皮卷蘿蔔千絲酥城蔥海皇卷 蜜汁叉燒包香茜海鮮餃我自己就最鍾意啤梨鹹水角,綠色嘅啤梨形狀,淨係打卡都啱晒。咸咸地又有豬肉香。腸粉 (四選一)我就揀咗自己最鍾意嘅明蝦腸粉,蝦肉夠大隻粉皮又夠薄夠滑。主食 (二選一)永8炒飯蛋白炒飯飯粒粒粒分明,夠晒鑊氣啊。甜品 (二選一)蛋白杏仁茶杏仁味極之香濃啊。另外仲會送天宮翅一份,環境高級,食物質素又高,真係好抵玩啊。永8舫 (灣仔)灣仔軒尼詩道318號永倫立方2樓

Weekend brunch $228

點心 (十選六)
黑蒜燒賣
蘿蔔千絲酥
城蔥海皇卷
蜜汁叉燒包
香茜海鮮餃

腸粉 (四選一)
我就揀咗自己最鍾意嘅明蝦腸粉,蝦肉夠大隻粉皮又夠薄夠滑。

主食 (二選一)
永8炒飯
蛋白炒飯飯粒粒粒分明,夠晒鑊氣啊。

甜品 (二選一)
蛋白杏仁茶
杏仁味極之香濃啊。

永8舫 (灣仔)
灣仔軒尼詩道318號永倫立方2樓

每逢放假日子總會周圍搵啲好嘢食慰勞吓自己,今次就搵到間新派高級中菜食府位於灣仔飲食新地標永倫立方嘅《永8舫》,以時令新鮮食材為烹煮材料,最近就推出咗點心weekend brunch💫品味精緻點心weekend brunch $228/位逢星期六、日及公眾假期供應,除可品嚐多款精緻點心、主食及甜品外,每位更獲送天宮翅一份🥢天宮翅 (每位一份) - 未食點心先食翅!天宮翅用料十足,入口順滑,每啖都食到魚翅,盡顯矜貴🌟點心 (十選六)🥢黑蒜燒賣/ 牛肝菌素餃/ 頂峰蝦餃/ 麻辣鋒味燒賣啤梨咸水角/ 山珍松露腐皮卷/ 蘿蔔千絲酥娘惹海皇卷/ 蜜汁叉燒包/ 香茜海鮮餃全部即叫即製,款款都高質、精緻、美味,二人同行已經可以試盡10款點心,當中有幾款我特別喜歡🥢頂峰蝦餃 - 蝦餃皮薄餡靚,飽滿而且晶凝通透,必點!🥢麻辣鋒味燒賣 - 秘製麻辣配方,口感煙韌,入口瞬間發麻,平時喜歡麻辣火鍋嘅不要錯過!🥢啤梨咸水角 - 啤梨造型真係第一次食,賣相可愛!外層炸得香脆,角皮口感煙韌,咬落係陣陣咸香嘅肉餡,非常好味!🌟腸粉 (四選一)蜜汁叉燒腸粉/ 明蝦腸粉牛肝菌素腸粉/ 香茜牛肉腸粉🥢蜜汁叉燒腸粉 - 透薄的

💫品味精緻點心weekend brunch $228/位

🌟點心 (十選六)
🥢黑蒜燒賣/ 牛肝菌素餃/ 頂峰蝦餃/ 麻辣鋒味燒賣
啤梨咸水角/ 山珍松露腐皮卷/ 蘿蔔千絲酥
娘惹海皇卷/ 蜜汁叉燒包/ 香茜海鮮餃

🥢頂峰蝦餃 - 蝦餃皮薄餡靚,飽滿而且晶凝通透,必點!

🌟腸粉 (四選一)
蜜汁叉燒腸粉/ 明蝦腸粉
牛肝菌素腸粉/ 香茜牛肉腸粉

🥢蜜汁叉燒腸粉 - 透薄的外皮包著叉燒肉片,口感軟滑,且帶有啖啖叉燒香味,十分滿足!
🥢明蝦腸粉 - 皮夠薄,非常滑溜,新鮮明蝦亦爽口彈牙,推介!

🌟主食 (二選一)
龍皇海鮮炆伊麵/ 永8炒飯

🥢龍皇海鮮炆伊麵 - 伊麵炆得乾身,配上大蝦和帶子等,口感和味道同樣豐富!
🥢永8炒飯 - 師傅好功架,炒飯同樣炒得乾身,粒粒分明,配料用上蟹肉和蛋白,簡簡單單已經好好味!

🌟甜品 (二選一)
蛋白杏仁茶/ 陳皮紅豆沙

2023-07-16 3633 瀏覽
🔹️朋友推介到灣仔永倫立方 “永8舫” 中菜館試試🥢我們選擇了逢星期六、日的Bruch Buffet🫖 時間由12nn-2:30pm ⏱️每位以$398+$18茶芥+10%💰📍訂位時需先付每位$100 deposit.🔹️館內大約設置16枱坐位, 裝修高級華麗、感覺舒適寧靜😊服務貼心極緻👨‍💼👩‍💼師傅廚藝高水準👍尤其是炸物😍🔹️每位顧客可享半隻波士頓龍蝦🦞和天宮翅乙碗🥣及任點9款點, 還有自助區任君選擇🍽🔎自助區包括:香葱雞🐔 蘿蔔牛腩(鮮嫩腍身)🐮 蒸龍躉(鮮滑)🐟 薯仔牛柳粒🧆 日式冷麵 🍜炒米粉🍝 脆皮咕嚕肉🧆 韮菜豬紅🥘 麻辣白耳🍲 秘製秋葵🥒欖角四季豆🫛炸雲吞 🥨炸饅頭 🧆炸魷魚鬚🦑 油爆蝦🦐菠蘿🍍西瓜🍉芝麻糊(手磨)🥣椰汁紅豆糕(有香噴噴臭草味)🥥🫘🍮香芒糯米卷(芒肉鮮甜)🥭等等.....😋🔸️貽菊🫖淡淡清香🍵🔸️波士頓龍蝦🦞龍蝦以法芥籽法式醬汁烹調🦞配合龍蝦原有鮮味, 味道層次分明,肉質厚身彈牙👍🔸️天宮翅🥣材料十足, 熱辣辣🤤📍9款點心任點:🔸️啤梨黑豚咸水角🍐以啤梨造型的咸水角, 十分可愛😍口感外脆內軟, 內餡以黑豚肉粒和冬菇粒Yummy😋🔸️欖仁馬拉糕🥧口感鬆軟, 味道香甜, 份量
🔹️朋友推介到灣仔永倫立方 “永8舫” 中菜館試試🥢
📍訂位時需先付每位$100 deposit.

🔎自助區

🔸️貽菊🫖淡淡清香🍵

🔸️波士頓龍蝦🦞

🔸️天宮翅🥣
材料十足, 熱辣辣🤤

📍9款點心任點:
🔸️啤梨黑豚咸水角🍐

🔸️欖仁馬拉糕🥧
口感鬆軟, 味道香甜, 份量精緻🤤

🔸️蘿蔔千絲酥🥠
外層香可鬆脆、內裡熱辣辣, 十分開胃😋

🔸️牛肝菌素餃🥟
皮簿餡多, 鮮味十足🥢

🔸️娘惹海皇卷🫔
淡淡咖哩味, 口感香滑👍

🔸️頂峰蝦餃🦐
大大隻蝦, 鮮甜可口

🔸️麻辣燒賣🌶🧆和🔸️黑蒜燒賣🧆味道特別, 與坊間一般燒賣有所分別🧐

🔸️义燒包🥙
外型精緻, 內裡餡料十足🤤

📍小總結:食物高水準、服務滿意, 美中不足是自助區的碗, 十分濕潤💧💧如抹乾才給客人用, 會更理想😉😶‍🌫️

2023-07-14 2273 瀏覽
家中長輩最愛食好西,飲食情報緊貼過XO仔多多聲!Auntie J喺灣仔區發現有新店「永8舫」上場,二話不說即設宴一席款待姨媽姨丈們,嘻嘻,仲預埋鄰近嘅細佬添,實在太有心啦!中餐廳佔用二樓全層,接待大堂寬敞得黎燈光較為暗淡,令𨋢門對面嘅大型酒櫃更加突出。四周嘅藝術擺設極富中國色彩。店子以做廂房為主,其中三間細啲嘅可容納上十至十二人,大啲嗰兩間可容納十四人,最大嗰間則做散枱為主。間間啲房名深到小肥冇一間識讀。十二人派對安排於十四人房內進行,尤其舒適!室內設計華麗有氣派,而且空間感好足。房內有個私人洗手間,仲有個好闊落嘅小偏廳,兩個大電視不停播放出有關餐廳嘅資料,包括大廚及其招牌名菜。原來夜晚可以唱埋K,隔音超強,堅豪華!客氣嘅主人家早已預先試菜並定下菜單。每位席上都有齊備嘅自用及公用餐具,配上龍王茶杯及金色餐墊更顯貴氣。蝦餃皇:蝦餃皮潤蝦爽,上枱時仲出緊煙,証明熱力十足!叉燒腸粉:半透明嘅腸粉皮巧薄軟潤,入面嘅叉燒量足爽甜。部份點心、小菜、湯同單尾都係續位上,精緻得體。啤梨咸水角:呈啤梨形嘅咸水角外表相當迫真,皮層綠綠嘅色調乃菠菜汁所染出,煙韌帶脆且有嚼勁,入面嘅冬菇肉碎都好香甜,粒椗椗原
家中長輩最愛食好西,飲食情報緊貼過XO仔多多聲
四周嘅藝術擺設極富中國色彩。
間間啲房名深到小肥冇一間識讀。
,而且空間感好足。
,隔音超強,堅豪華!
客氣嘅主人家早已預先試菜並定下菜單
蝦餃皇蝦餃皮潤蝦爽,上枱時仲出緊煙,証明熱力十足!
蝦餃皇
叉燒腸粉:半透明嘅腸粉皮巧薄軟潤,入面嘅叉燒量足爽甜。
叉燒腸粉
部份點心、小菜、湯同單尾都係續位上,精緻得體。
點心拼盤
啤梨咸水角:呈啤梨形嘅咸水角外表相當迫真
,皮層綠綠嘅色調乃菠菜汁所染出,煙韌帶脆且有嚼勁,入面嘅冬菇肉碎都好香甜,粒椗椗原來係脆卜卜嘅百力滋,真係幾盞鬼!
啤梨咸水角
黑毛豬叉燒:塗上桂花油黑毛豬叉燒件肥瘦均勻,肉汁豐沛,爽潤甜美
黑毛豬叉燒
龍皇竹笙帶子羮:豆腐羮底稀杰適中,味道鮮甜,其實都食到軟嫩嘅帶子粒,不過自己嗰碗就好似冇乜竹笙
,如果可以多啲料相信會更香濃。
龍皇竹笙帶子羮
香醋黑豚咕嚕肉:每人都有四件嘅咕嚕肉皮脆肉鬆軟,酸甜醒胃,一啲都唔覺溜。
香醋黑豚咕嚕肉
煙燻雞雞雞嘅煙燻味唔過火,雞皮脆薄,肉質軟潤,最重要係姨媽們食得開心
煙燻雞
翡翠金牡丹:小弟自認一向怕食菜,但面對著餸名及賣相同樣高貴嘅翡翠金牡丹當真不禁垂涎三尺
!形態似足牡丹嘅一球雪耳十分清脆,紹菜亦軟腍甜美,翠綠嘅一束原來係菠菜心,爽爽脆脆都幾得意,最正就係有厚滑濃甜嘅湯汁調味!
翡翠金牡丹
黑松露牛肝菌蒸絲苗:單尾每人一小碗暖胃嘅飯飯,份量恰到好處。熱辣辣嘅白飯飽滿彈牙,舖面嘅黑松露牛肝菌冬菇粒粒芳香柔韌,簡單可口。
黑松露牛肝菌蒸絲苗
灣仔新店「永8舫」環境高雅有氣派,設備齊全,招呼貼身,午市行政級飲茶高質味佳,點心及餸菜精美講究,最適合商務客戶用餐。
2023-04-21
蝦餃皇
點心拼盤
黑毛豬叉燒
香醋黑豚咕嚕肉
煙燻雞
翡翠金牡丹
黑松露牛肝菌蒸絲苗
上個禮拜去了灣仔的心一•影,知道其實同公司旗下的、在上一層的永8舫新開張以來名氣更大,非常受歡迎兼房間不多,所以極難訂座。今晚有朋友早早訂了房預埋我,真的非常期待。我以「低調奢華」去形容心一•影,那我就會以「有求必應」來形容永8舫。這裡裝潢同樣高檔次有格調,最值得表揚是他們的服務。服務員不是那種很機械式的預設服務,而是以輕鬆但認真的態度處理食客的每一個要求,沒有hesitation,非常細心,特別是這類專做包房的高檔次食府,客人一般要求都比較多,他們有求必應的態度令人一邊感覺很親和打成一片,但另一邊又很專業不會過於輕描淡寫,管理者的功夫可見一班。至於出品,由於一大圍朋友食飯,我不好意思逐碟影,但整體質素很好,完全能食得出廚房的用心,特別想提的是,當晚預設的 menu,其中前菜的「神秘兩小碟」很有趣,貌似椒鹽炸豆腐的原來是椒鹽炸茄子,貌似小紅椒的原來是來自寧夏新鮮運到的杞子,極鮮甜美味!其他前菜以點心為主,炸點功夫非常了得,必試!其他餸菜薑蔥魚雲煲、南乳炸子雞等樣樣出色,食到最後除了來一碟鮑魚蟹肉撈麵之外,還來了一碟焗豬扒飯!撈麵味道跟平時吃開的撈粗或撈生麵完全不同,值得試。焗豬扒飯原來是朋友特別要求另加的也很不錯。雖然我是被邀請,但知道這裡的收費沒有想象中的「高檔次」,肯定是城中其中最物有所值的私人聚會地標。
椒鹽炸茄子
焗豬扒飯
鮑魚蟹肉撈麵
薑蔥魚雲煲
2023-06-18 967 瀏覽
網上睇到有個YouTubers 介紹,講到好好,最終book左來試,食完堅係覺得好食!係樣樣都好食,你去酒店食buffet 都未必樣樣好食,但呢度係!雖然點心紙上食物選擇唔算多,但唔hea,高質精緻!特別推介係:無野唔推介!出面自助區既食物同樣高質!脆皮咕嚕肉可稱一絕!!其他都高水平!送既龍蝦食得出係新鮮龍蝦!碗翅夠味有金華火腿!!係食過既點心放題中最高質!!仲有...服務都好好,收碟積極,待客有禮貌!!
仲有...服務都好好,收碟積極,待客有禮貌!!
2023-05-17 676 瀏覽
其實之前已經同屋企人食過晚餐,服務員態度非常良好! 今次試每逢星期六日先至有嘅中式半自助餐。首先有自助形式嘅食物包括以下前菜:豆腐、涼拌青瓜…炸物:避風塘茄子、炸小饅頭、咕嚕肉…熟食:蒸魚、香蔥雞、焗豬扒飯…甜品:椰汁紅豆糕、香芒卷、紅豆沙糖水水果:西瓜🍉菠蘿🍍另外有9款點心任叫 (即叫即蒸/炸)除左叉燒包,其他點心都叫左啤梨黑豚鹹水角:外皮脆內肉香濃而唔油膩頂峰蝦餃:皮薄餡新鮮黑蒜燒賣:黑蒜味特別,餡料新鮮娘惹海皇卷+ 山珍松露腐皮卷兩款都外脆+餡料新鮮香茜海鮮餃:有香茜令海鮮餃冇咁單調馬拉糕:唔甜軟綿鬆化桃膠雜菌餃:豐富素食餡料最重要嘅主角係半隻波士頓龍蝦同一碗天宮魚翅新鮮龍蝦配秘製醬汁,口感一流!天宮翅:建議加辣椒油提升味道

首先有自助形式嘅食物包括以下
前菜:豆腐、涼拌青瓜…
炸物:避風塘茄子、炸小饅頭、咕嚕肉…
熟食:蒸魚、香蔥雞、焗豬扒飯…
甜品:椰汁紅豆糕、香芒卷、紅豆沙糖水
水果:西瓜🍉菠蘿🍍

另外有9款點心任叫 (即叫即蒸/炸)
除左叉燒包,其他點心都叫左

啤梨黑豚鹹水角:外皮脆內肉香濃而唔油膩

頂峰蝦餃:皮薄餡新鮮

黑蒜燒賣:黑蒜味特別,餡料新鮮

娘惹海皇卷+ 山珍松露腐皮卷
兩款都外脆+餡料新鮮

香茜海鮮餃:有香茜令海鮮餃冇咁單調

馬拉糕:唔甜軟綿鬆化

桃膠雜菌餃:豐富素食餡料

最重要嘅主角係半隻波士頓龍蝦同一碗天宮魚翅
新鮮龍蝦配秘製醬汁,口感一流!

天宮翅:建議加辣椒油提升味道
上次响「永8舫」就是食晏,好食,知道原來呢度推出的超值自助早午餐好抵食,就即時訂位但都幾滿下,好彩排左兩個星期今日就有得食,每位368元仲有龍蝦及魚翅食,正呀!加上環境舒適同幾位朋友,大家都食到舔舔脷,仲要訂定再來一次。「永8舫」推出呢個超值自助早午餐,最正是可以一次食齊超過30款精緻美食,而每位客人更可獲送一客秘製天宮翅及每位半集波士頓龍蝦。仲有新鮮蒸魚,牛肉粒及黑松露乾燒伊麵,最後仲有軟綿的紅豆沙及生果,全屬精點,一個價錢可以食足2個半鐘,CP值高。波士頓龍蝦雖然話是每位半隻波士頓龍蝦,但龍蝦由於是屬於中型,每隻都超過1磅,所以入口都是啖啖肉,肉質爽口又彈牙,配埋大廚特製的法芥籽法式醬汁,大大提升了龍蝦的鮮味濃郁,口感清新。每位自助早午餐客人更敬送一客秘製天宮翅。啤梨鹹水角西班牙黑毛豬為內餡的啤梨鹹水角,單是外型已超級的吸引,入口外皮脆卜卜,清甜外皮與肉香餡料帶出鹹甜口感,好味。脆皮咕嚕肉自助區內的脆皮咕嚕肉以黑醋炮製而成,外脆內嫩,酸甜醒胃,非常的滋味。招牌芝士焗豬扒飯這個真心好味的焗豬扒飯,豬扒肉腍有口感,粒粒米飯夠乾身,必吃呀!鮮蝦餃爽口彈牙的鮮蝦,真是能做到皮薄餡靚超好味。

波士頓龍蝦
每位自助早午餐客人更敬送一客秘製天宮翅。
啤梨鹹水角
脆皮咕嚕肉
招牌芝士焗豬扒飯
鮮蝦餃爽口彈牙的鮮蝦,真是能做到皮薄餡靚超好味。
鬆化的馬拉糕,軟綿又滋味。
娘惹海皇卷
外脆堅脆口,內裏的鮮蝦鮮甜味,真是攞滿分。
香茜海鮮餃
而愛吃香茜的朋友們,一定不要錯過,大廚新食材融入經典點心之中,將香茜及海鮮作為內餡。入口滿滿的香茜香味,將海鮮的甜味道得以昇華,而且香氣四溢,實是人間美味。
黑蒜燒賣
燒賣吃得多,但好像沒吃過加入黑蒜的燒賣,入口帶有輕蒜香的味道,口感特別,跟坊間的蒸燒賣完全不同Feel。
一口咬下叉燒包,豐富的肉汁全送進口內,叉燒肉質軟嫩,好滋味。
「永8舫」的自助早午餐折後港幣368元/位(+10%服務費),由即日開始供應(星期六、日及公眾假期,時間12:00至14:30)
題外話/補充資料: 要預早訂位,好快滿座
2023-03-12
$390 (其他)
  • 蝦餃
  • 香茜海鮮餃
  • 龍蝦
  • 咕嚕肉
  • 焗豬扒飽
星期六同男友去咗呢間位於灣仔新開嘅高級中菜廳永8舫,環境瑰麗,坐得好寬敞舒適,佢地係星期六、日同公眾假期都有Brunch buffet,有超過30款精緻中式美食任食呀,每位更送一客秘製天宮翅同半隻波士頓龍蝦呢!🦞波士頓龍蝦:龍蝦肉質彈牙又鮮甜💛秘製天宮翅: 用料矜貴又足料!任點多款精選點心,點心都係即叫即蒸, 全部都好新鮮熱辣辣!🐰兔仔奶黃餃: 賣相可愛又精緻 ,以餃皮整成兔仔形狀,好cute,餃皮煙韌, 內裏奶黃好香甜可口!🍐啤梨黑豚咸水角:綠色啤梨造型,外層香脆,包住滿滿滋味嘅黑豚肉餡!🧡山珍松露腐皮卷: 松露味好香濃,腐皮卷好香脆!🥟桃膠雜菌餃:外層係綠色煙靭嘅餃皮,內裏就包著桃膠同雜菌,健康又有益!另外餐廳仲有自助區,可以出去自取多款前菜、炸物、小菜、麵飯、甜品同生果等,如炸蝦、避風塘茄子、炸饅頭、蒸魚、香蔥雞、焗豬扒飯、炒麵、椰汁紅豆糕、香芒卷等,夠晒豐富呀!

🦞波士頓龍蝦:龍蝦肉質彈牙又鮮甜

💛秘製天宮翅: 用料矜貴又足料!

任點多款精選點心,
點心都係即叫即蒸, 全部都好新鮮熱辣辣!

🐰兔仔奶黃餃: 賣相可愛又精緻 ,
以餃皮整成兔仔形狀,好cute,餃皮煙韌,
內裏奶黃好香甜可口!

🍐啤梨黑豚咸水角:綠色啤梨造型,
外層香脆,包住滿滿滋味嘅黑豚肉餡!

🧡山珍松露腐皮卷: 松露味好香濃,
腐皮卷好香脆!

🥟桃膠雜菌餃:外層係綠色煙靭嘅餃皮,
內裏就包著桃膠同雜菌,健康又有益!

另外餐廳仲有自助區,
可以出去自取多款前菜、炸物、
小菜、麵飯、甜品同生果等,

如炸蝦、避風塘茄子、炸饅頭、

🌟餐廳:永8舫📍地址:灣仔軒尼詩道318號永倫立方2樓💰價位:~$400 - $800⏰營業時間:星期一至日12:00 – 15:00 / 18:00 - 23:00📱電話:21215188想搵個寧靜舒適既地方歎返餐茶?仲可以食埋中式既buffet? 朋友今日就帶左我去呢間位於灣仔「永8舫 」,全新開業,環境寬敞舒適,主打任食即叫即蒸點心+中式美食自助餐,夠哂吸引,即刻去歎返餐先!!———————————————————🌟即叫即蒸點心🌟🔹頂峰蝦餃🔹黑蒜燒賣🔹桃膠雜菌餃🔹娘惹海皇卷🔹馬拉糕🔹叉燒包🔹啤梨黑豚鹹水角🔹山珍松露腐皮卷以上點心都係任點任食,而且仲係即叫即正,每一款都好高質,而且餐具、擺盤及賣相都好出色!我哋就最鍾意頂峰蝦餃同埋啤梨黑豚鹹水角~-頂峰蝦餃:蝦肉大大隻,蝦餃皮夠薄,晶瑩通透,食落好滿足~-啤梨黑豚鹹水角:造型夠可愛,成個啤梨嘅形狀,餡料用上黑豚肉,醬汁熱辣辣夠濃稠,食落香脆鬆軟,係一款好出色嘅鹹水角~———————————————————🌟中式美食自助區🌟🔹餐前小食:乾煸四季豆,涼拌青瓜,滷水豆腐,菠蘿蓮藕片等等🔹主食:焗豬扒飯,菌皇金菇炆伊麵🔹經典小菜:脆皮咕嚕肉
🌟餐廳:永8舫

🔹馬拉糕
🔹叉燒包
🔹啤梨黑豚鹹水角
🔹山珍松露腐皮卷

我哋就最鍾意頂峰蝦餃同埋啤梨黑豚鹹水角~
-頂峰蝦餃:蝦肉大大隻,蝦餃皮夠薄,晶瑩通透,食落好滿足~

🌟中式美食自助區🌟

🔹餐前小食:乾煸四季豆,涼拌青瓜,滷水豆腐,菠蘿蓮藕片等等
🔹主食:焗豬扒飯,菌皇金菇炆伊麵
🔹經典小菜:脆皮咕嚕肉,剁椒蒸䱽魚,唐芹雞湯浸蘿蔔,沙薑雞,蜜椒薯仔牛柳粒等等
🔹甜品:香芒卷,椰汁紅豆糕,紅豆沙,生果等等

- 自助區嘅食物超多選擇!!有齊餐前小食、中式小菜及甜品,每一款賣相都好吸引~

前菜方面,乾煸四季豆及菠蘿蓮藕片夠晒特色~乾煸四季豆加入欖菜炒制,微微辣鹹鹹地,好惹味~蓮藕片夠晒爽脆,另外再加入菠蘿汁及果肉蓉,食落清新又開胃~

-中式小菜每一款都係巧手小菜~其中脆皮咕嚕肉真心推介,外層加入麥芽糖炒,食落夠晒香脆,肉質又爽口彈牙,高質~

-主食特別推介焗豬扒飯,醬汁用上蕃茄汁及大量芝士焗制,豬扒外脆內軟,賣相靚之餘,夠哂香噴噴,食得好滋味,大推!!

🌟限定精選美食🌟
重點推介每位限定既兩款美食:每位食客可享用一份波士頓龍蝦(半隻)及天宮翅,性價比極高!

-波士頓龍蝦,煮得好入味而且夠新鮮,大大隻肉質好爽彈;加入香滑既薯蓉,夠哂豐富,醬汁調味濃郁,正~

-天宮翅用料夠豐富,食落每一啖都有魚翅,搭配嘅肉絲煮至一絲絲好滑順,湯底亦夠晒厚身濃稠,飲落熱辣辣好暖胃~

😋味道:4/5
🏢環境:4.5/5
💁🏻♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4.5/5
👅整體小總結
先講餐廳環境,裝修古色古香,瑰麗堂皇,喺呢個環境嘆茶真心舒適!
而且佢哋嘅餐具設計好精緻,我最鍾意佢哋嘅茶壺同茶杯,設計既傳統又高貴~
食物方面,主打嘅即叫即蒸點心每一款熱辣辣,食物材料又豐富,任點任食,性價比極高~自助區方面,有齊各款傳統中菜、餐前小食、甜品等等,超多選擇~
特別一讚佢哋refill食物嘅速度夠快,店員又殷勤有禮,經常主動執枱及加水,服務超好!!

2023-03-11