2016-07-10 752 瀏覽
喺附近諗唔到食乜好,不如就食翠華啦!翠華比我嘅印象一向都係貴價嘅茶餐廳,都係一般茶餐廳野,但價錢就貴兩三成。今日心血來潮,就走入去幫襯下啦。同老婆兩個人叫咗兩個餐,都係基本野,一個鐵板什扒,一個焗豬扒飯。鐵板什扒非常足料,大大份,有齊雞扒、牛扒、豬扒、腸仔、煙肉、火腿、薯菜。三種扒類都非常新鮮,黑椒汁好味,當中最驚喜嘅就係牛扒同薯菜。牛扒係典型茶餐廳牛扒,驚喜在佢係厚切嘅。至於薯菜係薯角,冇諗過茶餐廳嘅配菜除咗裝飾之外,都係香脆好食嘅。老婆嘅焗豬扒飯,都係好足料,有整整一大塊厚厚嘅豬扒。個汁有好濃嘅番茄味,係用新鮮蕃茄整成嘅,伴一大塊厚切番茄,都幾有誠意。焗飯表面,仲鋪滿芝士,焗溶左,更香濃好味。食完呢餐之後,令我對翠華都有少少改觀。原來佢唔單止價格比普通茶餐廳貴多少,質素都有返咁上下保證,確實係比一般嘅茶餐廳出色。

鐵板什扒
焗豬扒飯