2020-05-27 570 瀏覽
說起翠華茶餐廳,在香港幾乎無人不知,連大陸游客都話要指名品嚐,如果沒有搞錯,它應該是第一間上市的茶餐廳。但追本溯源,它的起點在那裏呢,就是在新蒲崗崇齡街的翠華餐廳,那年代,嘻嘻,四十年多年前吧,翠華在新蒲崗也算是高檔的了,人家一個午餐三塊多,它要五塊錢,一般莘莘學子,只有望門興嘆。當然,當年的老闆,已經不是如今的老闆,只是翠華招牌,地點如舊。今早吃他們出名的仿鮑魚火腿絲通粉,發思古之幽情,似水流年,又換了人間。
2020-05-27
2019-08-25 662 瀏覽
今期推薦~XO醬蝦球撈麵~良好的員工態度服務新蒲崗翠華的炸脆麵一向都有質素保證,今日又想再嚟試吓。又叫了奶油脆豬,酸辣蝦球鐵板炸脆面,Xo醬蝦球撈麵。奶油脆豬都係標準好食,可以再整得脆身啲。一向都識開肉絲炸脆面,今次試吓另一款$84的酸辣蝦球鐵板脆麵,本身脆面不錯,醬汁不會太辣,又不會太酸。只可惜蝦球可能煮得太熟,不爽口又不彈牙,蝦球10分難食,要零分重作。XO醬蝦球撈麵,蝦球不錯10分彈牙爽口,只是撈麵底下的豉油汁,今次比較多,比較鹹,但下次都會再叫。
今期推薦
~XO醬蝦球撈麵
~良好的員工態度服務

新蒲崗翠華的炸脆麵一向都有質素保證,今日又想再嚟試吓。

又叫了奶油脆豬,酸辣蝦球鐵板炸脆面,Xo醬蝦球撈麵。

奶油脆豬都係標準好食,可以再整得脆身啲。

XO醬蝦球撈麵
XO醬蝦球撈麵
2019-07-03 330 瀏覽
新蒲崗有八條以數字命名的街道,除一改為大,二改為雙,三至八都以數字為頭,一至八分別是大有街、雙喜街、三祝街、四美街、五芳街、六合街、七寶街及八達街。其中大有街鼎鼎有名,是六七暴動的發源地。1967年4月,一間位於新蒲崗大有街的人造花廠發生勞資糾紛,演變成暴動,左派於土瓜灣工聯會工人俱樂部舉行會議,成立以工聯會理事長楊光為首的「港九各界同胞反對港英迫害鬥爭委員會」,不斷引發流血衝突,並隨街放置土製炸彈,導致多個平民、及警察被炸死。左派暴徒製造慘案中,以香港商業電台節目主持人林彬之死最為慘烈。林彬主持電台節目《欲罷不能》,譴責左派擾亂社會秩序,痛斥左派「無恥無良、低能邋遢,下流賤格」,被左派暴徒縱火活活燒死,更以「地下鋤奸突擊隊」司令部之名發表公告,指「向林逆作出民族紀律的處分,嚴厲懲罰,以示儆戒」,至今兇手仍在法外,而首惡楊光,竟於2001年獲頒授大紫荊勳章!翠華原初只係旺角甘霖街一間地踎冰室,1967年開業,之後再搬到新蒲崗,後來原業主移民,再頂讓給現時翠華集團的班底,逐漸發展成上市企業。今餐點了午餐,主菜香煎雞扒,主食配意粉,附上一點蕃茄醬。餐湯是忌廉湯,飲品選了凍奶茶。忌廉湯,以餐

忌廉湯,以餐湯計相當有水準,濃而不稠,亦飲得出湯料鮮味。

香煎雞扒意粉(午餐配忌廉湯及凍奶茶)

香煎雞扒,皮香肉嫩,上桌時熱騰騰,雞皮雖未煎到脆,但已煎香和上色。雞扒很厚,而雞肉仍保持嫩滑,份量十足,對得起價錢。伴碟有數顆煮過的小蕃茄,味道鮮美。

意粉偏軟,蕃茄醬有蕃茄肉,味道清淡,份量略少。

凍奶茶香、濃、滑,水準一貫中上。

翠華分店很多,有水準不均之病,我亦試過很差的分店,但我在新蒲崗返工十幾年,新蒲崗翠華水準一直保持到中上水平。
2019-07-03
香煎雞扒意粉(午餐配忌廉湯及凍奶茶)
2019-04-20 187 瀏覽
雖然而家好少食翠華,人人都話翠華都係為自由行服務。但係自從上次吃了那個冬菇肉絲炒麵,我覺得真的十分不錯。雖然比較熱氣但配上紅色的醋吃,真的十分香口,加上在家中難以整炸麵。另外值得一讚的是新蒲崗的侍應姐姐和叔叔真的10分良好的態度。上次購買的奶油豬不夠脆口,收銀的姐姐主動叫我和廚房那邊溝通,重新再做多一個奶油豬,真的十分麻煩他們。但他們完全沒有黑口黑面,值得一讚。另外希望他們下午茶餐會再有多的套餐選擇。
雖然而家好少食翠華,人人都話翠華都係為自由行服務。

但係自從上次吃了那個冬菇肉絲炒麵,我覺得真的十分不錯。

冬菇肉絲炒麵
冬菇肉絲炒麵
  • 欖菜炒飯
2018-11-27 400 瀏覽
新蒲崗翠華的出品還是比較穩定的,相對食物來說,我還是比較鍾情翠華的熱Coffee,朝早飲一杯又濃又滑Coffee ,精神爽利,手腳都有力d。不得不提的就是裡面的其中一位叫Cindy員工,她的服務態度特別好,每次碰到她來下單,都是禮貌有佳,語氣溫和,香港今時今日嘅服務態度係得嘅,值得學習
2018-08-01 446 瀏覽
可以你會覺得翠華都食左咁多年仲有咩好寫呢,咪高級茶記一間囉! 不過可能因為我已經好耐冇幫趁,所以今日午飯過嚟望住個餐牌都有啲陌生感😅。餐牌看似好多選擇,但真係要揀都唔容易,唯有主攻最隱陣嘅咖哩,包冇輸啦,今次揀左馬來咖哩牛脷飯,估唔到份量咁大, 佢足有三大片好似厚切午餐肉咁大嘅牛脷,肉質都算腍軟,但就淡味, 不過因為咖哩汁夠多足以彌補,飯嘅份量實在太大,女生一定要叫少飯咯。呢度嘅咖哩做得唔錯,水準保持到冇走樣,所以諗唔到食乜就點咖哩吧!

2018-08-01
2018-05-08 366 瀏覽
$40一個頹到爆嘅午餐只係去咗周圍都有嘅翠華🤣因為驚會太辣嘅關係所以辣係另上的😙其實真係無乜特別comment最正嘅應該係嗰幾片雞肉☺️估唔到係超級大塊仲要有成五六片啖啖肉好幸福🤤
[麻辣嫩雞米線] $40
最正嘅應該係嗰幾片雞肉☺️
估唔到係超級大塊仲要有成五六片
啖啖肉好幸福🤤
2018-05-05 262 瀏覽
跟友人上完堂,肚空空,又想吹多陣水先,所以一行五人滿懷期待行入去位於新蒲江的翠華餐廳,同行友人選了豬軟骨魚蛋米線,附葱湯,豬軟骨諗,魚旦可再提魚味,但配搭有點創意,湯底也可接受,湯偏咸,賣55元,附送飲料,尚可接受!因同行友人有另叫飲料 ,熱朱古力也要19元一杯,凍檸檬茶也要21元一杯,友人表示太贵,就是散叫之後果!我叫了蝦籽珍珠雲吞麵,沒叫野飲,雲吞賣相不行,偏扁,涵料較少,湯又略咸,蝦籽同麵也ok!最後,試埋皇牌馬來咖哩牛腩飯,汁一般,牛腩大塊,但不太多牛味,堅飽肚,但可惜是晚餐選擇不多,同行友人要想很久才選好食物!加油,希望您們努力進步吧!
2017-07-10 650 瀏覽
今朝陪細佬去完學校頒獎典禮之後趁時間還早,就同媽咪一齊三人去翠華食早餐。本身諗住去黃大仙果間,但後來發現新蒲崗竟然有一間,就行過去食啦。首先講下個鋪頭位置,就係越秀廣場附近ge護老院隔離,位置十分好搵。一入到去,首先感覺冷氣唔夠凍,於是我哋行到比較裡面的位置坐低。張檯真係好細,我哋三人叫左兩份早餐,d嘢食擺落已經無曬位置。跟住飲熱奶茶,沒有獨立糖包(雖然我都好支持環保,但係一罐的糖倒出來的份量我不知有幾多,所以要一直倒倒倒),每次倒出來淨係得小小,要倒好多次。再就係覺得d麵ge味道的而且確係無其他翠華好食,其他都唔錯。
翠華早餐
翠華早餐
2017-07-10
$35 (早餐)
2017-06-04 349 瀏覽
翠華生意好似差左,中午時間無咩客,可能因為一個lunch set 都要$60。今日中午同朋友來到翠華食飯敍舊,點左個咖哩牛肉同瑞士汁牛肉粉河,兩個餸都吾差,咖哩香,配飯一流,瑞士汁都濃,點點地,我兩都幾鍾意食,$埋單每人$60倒
2017-06-02
2016-11-10 633 瀏覽
秋葵是營養價值很高的食物,它內裏的黏液,可以保護胃壁、降血壓、幫助消化。而它的水溶性膳食纖維吃了讓人有飽足感覺,對控制體重也很有幫助。OT 至很晚才放工,到最近公司又收得夜的翠華吃晚飯已是不二之選。近期他們的合時蔬菜,加了有這個「冰鎮秋葵」的選擇,所以試試。他們這個冰鎮秋葵是配以日式豉油及wasabi同吃,算是味道ok。去年,我也曾試過在美X大酒樓吃晚飯,吃他們的冰鎮秋葵前菜。他們選配以食sabusabu 用的柑橘醬油 (Ponzu)來沾吃,相比之下,我會覺得配ponzu吃,感覺更清新、更好吃點。

冰鎮秋葵
2016-07-10 752 瀏覽
喺附近諗唔到食乜好,不如就食翠華啦!翠華比我嘅印象一向都係貴價嘅茶餐廳,都係一般茶餐廳野,但價錢就貴兩三成。今日心血來潮,就走入去幫襯下啦。同老婆兩個人叫咗兩個餐,都係基本野,一個鐵板什扒,一個焗豬扒飯。鐵板什扒非常足料,大大份,有齊雞扒、牛扒、豬扒、腸仔、煙肉、火腿、薯菜。三種扒類都非常新鮮,黑椒汁好味,當中最驚喜嘅就係牛扒同薯菜。牛扒係典型茶餐廳牛扒,驚喜在佢係厚切嘅。至於薯菜係薯角,冇諗過茶餐廳嘅配菜除咗裝飾之外,都係香脆好食嘅。老婆嘅焗豬扒飯,都係好足料,有整整一大塊厚厚嘅豬扒。個汁有好濃嘅番茄味,係用新鮮蕃茄整成嘅,伴一大塊厚切番茄,都幾有誠意。焗飯表面,仲鋪滿芝士,焗溶左,更香濃好味。食完呢餐之後,令我對翠華都有少少改觀。原來佢唔單止價格比普通茶餐廳貴多少,質素都有返咁上下保證,確實係比一般嘅茶餐廳出色。

鐵板什扒
焗豬扒飯

鐵板什扒
2016-05-13 601 瀏覽
諗番起以前食翠華米線廿蚊有找既日子,真係今時唔同往日。唯一人安慰既,係翠華既質素仲keep到。但由茶記變成連銷集團餐廳,丟失既人情味,舊式茶記港味,卻是如何不能彌補了。坐在熟悉的卡座,叫了一碗魚蛋米線。好快送上。乳白色的滾騰魚湯中,雪白的米線,潮州魚蛋,和幾點青青蒽花,仿彿象徵著物是人非。喝一口魚湯,鮮濃帶著淡淡胡椒味道,依然是熬煮得甚是老道,咬一口魚蛋,微微彈牙,咀嚼著濃郁的魚味,再挾一束米線入口,滾熱滑溜,咀嚼後落入胃中,有一種飽足感.慢慢吃,最後,把最後一滴魚湯都滴入喉嚨中,長長呼一口氣.可能在很久以後,再來吃一碗米線,或許味道依舊,或更為標準,但我自己已經非常不同了吧?

坐在熟悉的卡座,叫了一碗魚蛋米線。

慢慢吃,最後,把最後一滴魚湯都滴入喉嚨中,長長呼一口氣.

2016-04-20 462 瀏覽
飲咖啡好多人都會去美式連鎖店嘆,但是其實普通一間茶餐廳都可以調出合格的咖啡。翠華並不是只吃茶餐,我還會欣賞這裡的咖啡。即沖而且有陣陣咖啡香味,不帶酸又不帶苦,入口的咖啡味不斷在我口內漫游啊
2016-01-08 387 瀏覽
入到翠華,我二話不說就點了海南雞飯。翠華其實也有其他不同的食物,但是我唯獨喜歡海南雞飯。海南雞飯比較油膩是正常的,相比起其他店舖的雞,翠華雞的油份就恰到好處。雞肉又夠滑,醬汁合我口味,老火湯都好足料。不過油飯就有少少失色,不夠香,感覺跟白飯差不多。因為海南雞飯是限量供應的,來晚了就會賣光啦,有時食不到真是非常吊胃口>< 所以大家想食就要早些去啦,根據我經驗通常晚上九點左右就會賣光啦。飯一到就忍唔住吃光了,也忘了影相!

飯一到就忍唔住吃光了,也忘了影相!
2015-12-30