2022-09-21 1212 瀏覽
朋友介紹到三小漁吃晚飯🥢,位於觀塘成業街10號電訊一代廣場1樓B01號舖。 我們訂了房,所以私隱度極高。 ✨晚餐的菜式有煙燻溏心蛋、 黑磚豆腐、 蓮藕餅、古式東坡塔、 大龍躉兩食、 脆皮風沙雞、 冰鎮新鮮菠蘿咕嚕肉、啫啫通菜煲、 鮮魚湯胡椒魚肚芥菜煲、 粉葛鯪魚老火湯、桃膠燉手工菊花豆腐。 🔴煙燻溏心蛋🥚 ~ 入口軟綿綿的溏心蛋,再加上煙燻味,醇香美味。 🔴黑磚豆腐🧈 ~ 黑色的賣相好型, 外脆內軟的口感再配上炸蒜粒🧄, 很好味,我們食了兩碟🤣。 🔴蓮藕餅 ~ 蓮藕口感爽脆, 豬肉餡夠結實👍🏻, 口感不錯。 🔴古式東坡塔 ~ 賣相非常出色🤩👍🏻, 當然第一時間要打卡先🤳,肥美不膩的五花腩疊成塔狀, 非常精緻, 切開五花腩還有大量梅菜🤤, 大家都忍唔住要點返碗白飯🍚。 🔴冰鎮新鮮菠蘿咕嚕肉 ~ 顏色鮮豔奪目的賣相, 咕嚕肉啖啖肉, 菠蘿🍍非常甜美。 🔴脆皮風沙雞 ~ 真是皮脆肉嫩🤤, 重點是食完唔會感覺好油膩。🔴大龍躉兩食 ~ 龍躉兩食各有特色, 啖啖肉又肥美的龍躉, 魚肉很嫩😋! 🔴粉葛鯪魚老火湯 ~ 湯料砌得非常有心,粉葛湯好濃郁,份量又多🥣,每人起碼飲到兩碗。 🔴鮮魚湯胡椒魚肚芥菜

煙燻溏心蛋

黑磚豆腐

蓮藕餅

古式東坡塔

冰鎮新鮮菠蘿咕嚕肉

脆皮風沙雞

粉葛鯪魚老火湯

🔴鮮魚湯胡椒魚肚芥菜煲 ~ 湯底味道好正, 胡椒味重,芥菜夠厚身有口感👍🏻。
鮮魚湯胡椒魚肚芥菜煲

🔴啫啫通菜煲 ~ 熱辣辣,很有鑊氣的。
啫啫通菜煲

🔴桃膠燉手工菊花豆腐 ~ 一睇刀功已經覺得不得了👏🏻, 師父可以將豆腐切到好似花咁靚😮, 糖水清香, 還有滋補的桃膠, 非常推介👍🏻。
桃膠燉手工菊花豆腐

由前菜、主菜到甜品都很滿意, 睇得出每一道菜式都非常用心又精緻, 除了賣相味道也很好
, 大家都食得好開心
,是一個很好的用餐體驗🤤👏🏻

2022-09-20
煙燻溏心蛋