2025-01-10 162 瀏覽
中環精緻粵菜餐廳-六如。呢度前身係三小漁,裝修設計高級有格調,連食物擺盤都好有心思,色香味俱全下,價錢仲唔貴!👍🏻由前菜講起,竹炭黑磚脆豆腐出色,完全突顯咩叫外脆內軟,本身已經香口,加埋炸蒜不得了。煙燻糖心蛋口感軟綿,蛋黃味濃郁。燉湯材料有烏雞,桂圓等,飲落甜甜地好順口~主菜共有幾款,私房黑蒜蒸龍躉件係我一見到已經即刻話要點,本身好鐘意食龍躉,厚肉又得大骨,容易食,啖啖肉,黑蒜都炒到好香。咕嚕肉係朋友至愛,豬肉肥瘦均勻,甜酸醬味道適中,另外想講佢地用嘅菠蘿都好新鮮好味😋睇得佢挑選食材嘅時候真係有下功。金銀蛋泡菜苗係白菜仔,本身個湯汁都幾鮮味,加咗鹹蛋落去就多咗少少醎味,所以味道都幾有層次。套餐配嘅懷舊豬油砵仔飯,難得地食落去唔會好油膩,反而增加咗香嘅味道,怕油膩嘅我都唔覺得抗拒。最後甜品就有焦糖芝士軟糕同新彊棗茸糕,兩款各有特式~新彊棗茸糕較少食到,同埋一食就覺得係屋企人會鍾意嘅嘢,所以走時買咗一盒,$98,不過聽職員講,唔係成日有,係for新年推出嘅,而且都係手工制,所以有興趣可以先預訂!
燉湯材料有烏雞,桂圓等,飲落甜甜地好順口~