2020-01-29
之前媽咪投訴成日都淨係帶佢飲茶,所以琴晚就帶左佢試印度餐。一入到舖頭就覺得啲裝飾好有心思係我地坐個張檯隔離吊住唔同顏色嘅飯壺我地一開始睇份英文餐牌,覺得要逐個細項睇有啲辛苦。店員一見到就即刻攞咗份中文餐牌比我地,好細心🤣黎到食印度餐,我地當然就即刻嗌咗原味烤餅同奶酪蕃茄瑪薩拉!除左依啲基本菜式,我地另外嗌咗印度烤特式奶酪串燒、印度旁遮普式咖哩角,同Bambaiya Dahi Puri。飲品就要咗粉紅秘魯。.飲品好快就到左。見menu入面係有番石榴,點知飲落去除左右番石榴味,仲有辣味!!聽返店員介紹,原來係印度係慣咗加啲辣椒粉同tabasco落去杯番石榴度飲。咁凍嘅天氣係幾適合飲杯暖身,但如果驚辣就唔太啱飲。.原味烤餅&奶酪蕃茄瑪薩拉烤餅烤得啱啱好,配瑪薩拉食啱啱好!瑪薩拉入面仲有幾大塊芝士,超級邪惡。瑪薩拉唔會好辣,好夠濃味,所以我地食完一碟烤餅即刻再嗌多碟!.印度旁遮普式咖哩角好搞笑一上台原來係用truck裝住。咖哩角入面有薯仔同豆,偏辣側邊仲有一盤醬,唔會好dry..印度黏土烤特式奶酪串燒成條串燒都係菇,好特別裡面有芝士,同埋可以點個綠色醬,會refreshing啲。.Bambai
一入到舖頭就覺得啲裝飾好有心思
係我地坐個張檯隔離吊住唔同顏色嘅飯壺
咁凍嘅天氣係幾適合飲杯暖身,但如果驚辣就唔太啱飲。
原味烤餅&奶酪蕃茄瑪薩拉
烤餅烤得啱啱好,配瑪薩拉食啱啱好!
瑪薩拉入面仲有幾大塊芝士,超級邪惡。
印度旁遮普式咖哩角
好搞笑一上台原來係用truck裝住。
咖哩角入面有薯仔同豆,偏辣
側邊仲有一盤醬,唔會好dry.
印度黏土烤特式奶酪串燒
成條串燒都係菇,好特別
裡面有芝士,同埋可以點個綠色醬,會refreshing啲。
Bambaiya Dahi Puri
對比起其他食物,依碟會比較light同再開胃啲
因為上面有乳酪,酸酸地,唔會成個胃都咖喱好heavy咁。
入面就都係印度菜常有嘅豆,配住乳酪又係另一番風味。
食完成餐真係超級滿足!
食物又好食,店員雖然唔識廣東話,但都好nice咁用英文不停解釋唔同菜式比我地。下次再想食印度餐一定會再黎!