踏入炎炎夏日 莫名其妙地想打邊爐 就決定要去打邊爐了🍲 之前喺YouTube已經對牛大人呢間台式火鍋店略有所聞 而當時睇嘅YouTuber對於牛大人讚口不絕 非常推薦 所以就決定試下呢間火鍋店啦平時喺香港打邊爐都會選擇日式火鍋/港式火鍋店 少有會嘗試台式火鍋 因為覺得香港坊間標榜台式火鍋店其實本質都係港式火鍋店 偏離台式嘅風味 而今次一試牛大人 就覺得佢冇令人失望 真係名副其實嘅台式火鍋店 今日係星期三 唔係公眾假期 而且疫情突然變得嚴重 所以等位唔算特別多 我地五點二十分左右到 門口其實已經好多人 但員工告知大部分都係有訂座 話入曬訂座客人就可以即刻安排我地入座 唔洗五分鐘 其實已經可以入座 現時2小時任食首先等我講下環境啦 我覺得環境以火鍋店而言算係幾好 座位寬敞 間隔空間大 而攞醬料 飲品同埋食物嘅空間亦都非常乾淨 唔會好亂好污糟 飲品櫃有一整排 好乾淨 感覺良好 尤其係疫情期間 就更感安心而我覺得牛大人嘅內部裝修亦好靚 真係好有台灣特色店鋪內部裝修有好多木元素嘅牌 介紹台灣文化語言 令人感覺置身台灣嘅感覺🇹🇼好 跟住就真係介紹食物啦有三款價位嘅牛肉選擇 我地選擇咗澳洲極上和牛

而我覺得牛大人嘅內部裝修亦好靚 真係好有台灣特色

好 跟住就真係介紹食物啦

有三款價位嘅牛肉選擇 我地選擇咗澳洲極上和牛 好正 唔算貴!而且我地1930前離座 加上download app有九折 其實幾抵食😍

台灣濃香蕃茄湯鍋
我地選擇咗蕃茄🍅湯底 我覺得幾好食 因為我鍾意蕃茄湯 推薦 不過可能冇其他嗰啲咁特別啦 下次可以試下藥膳鍋 應該會更有特色

澳洲M9和牛牛丸
我地今次叫咗最貴嘅套餐 澳洲極上和牛 而呢個餐係包每人兩粒和牛牛丸 之前睇openrice評論都強推呢款牛丸 於是我地特登叫咗呢個set 果然 我覺得幾好味 好重牛味 平時我唔算特別鍾意食牛丸 但呢個真係入口就好有牛味同油脂味 幾滿意😄

澳洲和牛M5牛肩卷
呢款牛係咁多款裡面我最推薦 夠薄身 而且好多油脂 我好鍾意❤️❤️ 同其他比真係好大分別 但其他冇影相啦 所以就冇得對比啦

士林鹽酥雞

士林鹽酥雞🐔
牛大人最特別嘅一點莫過於提供高質台式小食啦 我地試咗鹽酥雞 真係好好味 唔係平時好hea嗰啲火鍋炸雞咁擺曬出去比人夾 然後係凍曬嗰種 而真係脆 熱 而且雞好嫩 調味亦好有夜市風味 推薦

梅甘酥脆薯
呢個我都覺得好好食 好甜好軟好綿 眼前一亮 我一共叫咗三碟✌🏻

桂花烏龍
我覺得牛大人嘅飲品做得好有心思 比起普通嘅汽水🥤 我覺得食得咁油膩嘅時候 會好想飲茶 而平時放題之類都只提供品牌茶飲料 而呢到有唔同自家製茶選擇 我試咗桂花烏龍同菊花普洱 桂花烏龍好有桂花味 唔會太苦澀 但烏龍茶味唔太出 菊花普洱就更推薦啦 因為佢更多一份菊花嘅清甜🌼

Movenpick雪糕
Movenpick雪糕🍦
今日有好似三款雪糕提供啦 我選擇咗朱古力🍫雪糕 當然好食!滿足

講完高質食物 不得不提就係親切友善嘅服務 睇得出其實員工都好忙 但收空碟同埋員工態度細心 唔會唔耐煩 推薦!

2020-07-08
士林鹽酥雞