2022-04-25
今次介紹呢間係我心目中排行前3甲嘅台灣餐廳🇹🇼由前半島酒店嘉麟樓大廚主理係我覺得可以無限encore嘅小店之一#木玥巷 有屯門同元朗2間店不過如果想食得舒服啲同有旅行feel啲强列推介一定要去朗屏分店屯門店冇咩去旅行果種感覺 ..會覺得有啲逼同趕同埋門口實在太多人望住等我食完啦好有壓逼感🥴講返朗屏店成間店一入去都好有去咗台灣嘅feel🚌好多細節位都做得好足*野食好食又有台味係基本要求*木系文青環境 乾淨又舒服 連木簾都好乾淨*台灣歌playlist其實都係a MUST❗識揀歌播好重要❗*雖限時60分鐘 但食得舒服 冇壓逼感 ******************************食物s:*木玥鹽酥雞飯🍗🍚 $62必食❗鹽酥雞同一般喺台灣食到嘅有啲唔同,木玥巷呢個係改良咗嘅大粒版鹽酥雞,個人感覺成件事係再昇華咗😍 鹽酥雞有6大件,味道承傳到台灣果種椒鹽香口感覺,而佢呢個啲雞肉香脆得嚟仲好嫩滑同Juicy😝 配埋柚子醬特別惹味,呢個雞暫時係我心目中全港嘅No.1🥇+$10白飯轉咗安格斯滷肉飯滷肉飯就細碗咗啲 不過都似返台灣30T size 😂 牛肉味香濃,肉質唔會鞋,想有啲汁送飯嘅人嚟
由前半島酒店嘉麟樓大廚主理
係我覺得可以無限encore嘅小店之一
#木玥巷 有屯門同元朗2間店
不過如果想食得舒服啲同有旅行feel啲
强列推介一定要去朗屏分店
屯門店冇咩去旅行果種感覺 ..
會覺得有啲逼同趕
*雖限時60分鐘 但食得舒服 冇壓逼感
食物s:
*木玥鹽酥雞飯🍗🍚 $62
+$10白飯轉咗安格斯滷肉飯
滷肉飯就細碗咗啲 不過都似返台灣30T size 😂 牛肉味香濃,肉質唔會鞋,想有啲汁送飯嘅人嚟講都值得加。
*擔擔湯麵🍜 $58
好掛住台灣嘅拌麵同台南擔仔麵呀🥲
今次冇晒乾拌擔擔麵
轉左擔擔湯麵 原來仲正啲😍
個湯汁好正,花生味好濃郁,而且轉咗湯汁,冇咗之前係屯門店食乾拌麵食食下會有少少油膩嘅感覺。
*甜不辣 $32
又係一道喺台灣勁鐘意食嘅小食。木玥巷個甜不辣好啱我口味,唔會炸到好乾身,配埋酸酸甜甜嘅醬汁好開胃😋
*白桃桂花烏龍清茶🍑☕ $32
台灣出產嘅桂花烏龍係特別香,淡淡白桃味配上清新既茶香,無糖,清清地,可以解下膩。
環境:
💕日式木系設計,環境舒適,椅下面有個簍俾客人裝袋好貼心。
💕一路聽住台灣歌食野影靚相好chill囉😆除左回憶完讀書時台劇好hit嘅年代,仲有唔少新歌,返去又可以參考吓,更新個playlist啦。
小結:
其實今次已經係我第3次嚟木玥巷啦🙊 次次黎到呢度都有唔想走嘅感覺,如果有埋台灣店員就真係perfect xD
加上呢度嘅人同食物都好有良心💛 食物高質得嚟價錢都幾合理,所以得閒就會黎轉偽台灣旅行✈️ 我應該會keep住係咁encore呢間😝
利申:非打手呀v但我真心好鐘意呢間
木玥鹽酥雞滷肉飯