2024-09-24 156 瀏覽
今日約咗朋友喺尖東食飯, 朋友仲提醒我可以直接喺紅磡站經過天橋行過嚟就到尖東嘅南洋中心呢度,好彩有佢介紹,如果唔係都唔知道呢度有間隱世嘅日本餐廳,質素都幾好!一睇餐牌見到佢哋有柚子鹽燒白鱔,就當然要叫啦,近排我想食燒白鱔,呢度更加燒,係我最鍾意嘅調味料,結果真係超好食,白鱔外脆內軟,好有口感,加埋柚子味好清新。勵德居酒屋當然都要嗌串燒啦,我哋叫咗雞全翼、牛舌、蕃茄豚肉卷、荔枝豚肉卷、豬腩肉、雞胸軟骨同冬菇。全部都燒得剛剛好,勁好味,尤其是係個荔枝豚肉,有少少甜味,加埋豚肉一起食,口感同味道都好正。雞全翼亦都燒到外皮脆,雞肉亦都保持到嫩滑juicy。蟹籽沙律用上清脆嘅青瓜絲,條條都切得好細緻,加埋蟹籽同蟹肉絲,兒時回憶返晒嚟!清酒煮蜆粒粒都好鮮甜,勁新鮮,加埋青酒底,真係覺得呢棵係必點嘅!然後我哋都叫咗一個沙嘴魚天婦羅同粟米天婦羅。我個人超推介粟米天婦羅,口感正之餘,粒粒又甜又脆口感好特別。呢度嘅刺身亦都相當新鮮,款式又多,我同朋友一直覺得全部都夠肥美,呢個價錢真係好抵食。我最鍾意嘅就係鮟鱇魚乾,三文魚腩,秋刀魚同埋帆立貝夾海膽。最後就叫埋苦瓜炒豚肉同鮮蟹肉蟹籽炒飯,到最後好飽,不過都照

最後就叫埋苦瓜炒豚肉同鮮蟹肉蟹籽炒飯,到最後好飽,不過都照食晒,因為真係太好味,炒飯炒到粒粒分明,香氣十足!