2024-04-24 25 瀏覽
今日去咗東涌慶祝朋友新屋入伙,見到六小館做緊666優惠有幾款套餐都有折仲可以用優惠價加多碟餸,咁就同朋友食豪啲。係openrice揀咗個皇牌二人餐($956) – 有湯有參有花膠咁多款貴價中菜👍🏻👍🏻成個餐用燉湯同三小菜打開美食之旅。另外,朋友見到原來餐廳有金湯翅,就話要加一個嚟試吓🤪#瑤柱海螺燉野生竹笙湯 – 燉湯好足料好多材料係入面,飲得出冇味精係原汁原味係港式燉老火湯咁,好夠味好補身。海螺係用咗細細粒個款,咬落唔韌#極品煲仔金湯燒鮑翅 – 原個燒煲上菜,舊翅好大舊成隻手掌咁大,足夠兩個人去share有多添。湯汁好鮮甜加少少醋更加帶出佢哋本身個湯底既韻味#巴蜀燒羊鞍架 – 羊架就一人一隻既,佢用咗巴蜀既醃料去調味,有麻麻香香既感覺令到羊羶味一啲都冇,而且羊架肥瘦適中,燒完都唔乾仲有肉汁👍🏻#蝦籽海參燒珍寶明蝦球煲 – 海參同蝦球都好大隻好大塊,舊舊都有成隻麻雀咁大。海參炆得好夠冧但又保持到個口感,而且蝦球都好爽好鮮味。另外醬汁會濃味少少令到個海參同蝦都夠入味#蜜糖豆山珍菌炒日本帶子 – 食咗咁多野,終於都嚟到菜類。蜜糖豆冇渣而且仲有啲菇菌係到唔會咁單一。帶子有煮香過而且數量都唔少

#蜜糖豆山珍菌炒日本帶子 – 食咗咁多野,終於都嚟到菜類。蜜糖豆冇渣而且仲有啲菇菌係到唔會咁單一。帶子有煮香過而且數量都唔少成十幾粒,廚師煮野都好落足本。帶子唔會過老散哂仲保持到本身既鮮同彈性😋😋

#金華雞汁扣原隻花膠撈粗麵 – 佢款粗麵冇鹼水味煮得幾好,粗幼度應該有諗過,因為每一條每一段麵都好掛汁,個汁好香好夠味就咁雞汁撈麵都夠。本身都食到好飽最尾先上碗麵以為會食唔落,但試完一啖完全唔使再諗因為好食到停唔到手😋😋
再配上原隻花膠,食到啖嗦既骨膠原既味道,個一種黏嘴感食完都仲感受到😝

最尾仲有個甜品係桂花糕,為成餐飯劃上完美既句號
除咗鮑魚之外我哋食均哂參翅肚,同朋友食得好滿足又好滿意而且味道都比一般既樓酒好食同擺得靚。

晚市除咗依啲套餐之外,仲可以用$6.6 加多一碟餸而且款式都好多。另外,午市亦有66折既套餐同加配。又真係幾抵食

紀念日
  • 金華雞汁扣原隻花膠撈粗麵