餐廳: 金豪酒家
資訊:

2018-08-10 1197 瀏覽
今晚約左班舊同學食飯,同學話深水埗有間小炒好好食,話一齊去試下。當個朋友send個餐廳名出黎,見到肥牛豬骨煲我仲以為佢send錯添,原來呢度除左豬骨煲,仲有小炒食!去到門口都有d人等位,好彩朋友book定位,先至唔駛排。我地叫左5個餸,包括椒鹽鮮魷、啫啫通菜煲、啫啫雞煲、芥辣牛柳粒同炸大腸。前三個就輕輕講下,後兩個先係重點推介。先講個椒鹽鮮魷,粉唔算厚,蛋漿比較多,所以炸時面粉發得較勁,都炸得幾金黃香脆,係香口好食嘅。啫啫通菜煲都算係餐廳名菜之一,鑊氣好夠,雖然都似係炒好放落煲,但佢起碼燒紅個煲先放,唔會一下就凍晒,味道偏咸但惹味。啫啫雞煲就無乜驚喜,所以不提了。至於另兩個重點推介就係芥辣牛柳粒同炸大腸。芥辣牛柳粒個汁就用日式芥末加沙律醬開成,其實食落都有d攻鼻,不過愈食愈過癮。牛柳粒肉質唔錯,咬落都算軟稔有肉味,加芥辣係幾夾。不過配料蜜糖合桃加芥辣汁更夾,同時有2種味道,又甜又辣,合桃清得快過d牛柳。炸大腸呢就算係我食過數一數二,外皮炸得好脆好脆,但一d都唔油,而且裹面一d都唔乾,咬落仲係軟軟嘅,火候控制得剛剛好,呢個真係要比個like師父。總括來講,真係高質嘅小炒,雖然地點唔係大街

芥辣牛柳粒

炸大腸

總括來講,真係高質嘅小炒,雖然地點唔係大街,有d難搵,但咁多人排就知正啦。
2018-08-04
芥辣牛柳粒