2025-01-07
香港有好多日本居酒屋嘅餐廳,今次我地揀左係尖沙咀諾士佛台呢間高質嘅高質居酒屋🏮「五勺」店內裝修非常日式,設有榻榻米卡座,放有大量清酒樽作裝飾,而且呢度有專業俐酒師,可以推介啱飲嘅清酒,食物方面都有好多選擇,亦有時令海鮮,店員會推介建議的煮法!🌟 海膽帆立貝沙律帆立貝刺身上放了青瓜及海膽,中間有沙律菜,刺身新鮮fresh,配上特製醬汁酸酸地好fresh🌟 原條愛知縣白象拔蚌刺身新鮮原條白象拔蚌,即點即係切,份量都幾多,爽口又鮮甜🌟 芝士甲羅燒滿滿蟹膏蟹肉嘅甲羅燒,加上芝士及大量蟹籽,令味道更邪惡,配上脆脆多士,特別滋味🌟 和牛刺身一片片和牛刺身,油脂分佈平均,食落鮮甜又有牛味🌟 炸雞皮餃子炸得超脆嘅雞皮餃子,餡料飽滿厚實,完全唔油膩,令人食完一件又一件🌟 茶漬飯 (三文魚、明太子)每次食日料都必點嘅茶漬飯,有三款口味,我就揀左三文魚,仲伴有漬物,好味又飽肚
🌟 海膽帆立貝沙律
🌟 原條愛知縣白象拔蚌刺身
新鮮原條白象拔蚌,即點即係切,份量都幾多,爽口又鮮甜
🌟 芝士甲羅燒
🌟 和牛刺身
一片片和牛刺身,油脂分佈平均,食落鮮甜又有牛味
🌟 炸雞皮餃子
🌟 茶漬飯 (三文魚、明太子)