2024-11-06
今日約咗同朋友食飯,傾開食乜之際,就諗住想食片皮鴨,於是就嚟咗羲和雅苑。 一入到餐廳,裝修就好似佢個名咁非常雅致。適逢佢哋五周年優惠,我哋就揀咗佢嘅四人套餐。首先嚟嘅係四道前菜✨乾隆白菜、三色黃金蛋、涼拌萵筍絲、泡菜汁蒜泥白肉前菜非常開胃,調味同配搭都相當唔錯,非常醒胃。我就好鍾意食佢嘅萵筍絲,清涼爽口。✨片皮鴨半隻配白寶盒片皮鴨的鴨皮香脆,配合八寶盒嘅微甜甜麵醬,清爽的青蔥,青瓜絲,山楂條,口味層次豐富。鴨肉細嫩,搭配餅皮或單獨品嚐,都能體會到鴨肉的鮮香。片皮鴨仲有幾樣特別嘅食法,就係點完佢嘅清甜醬,再加上爆炸糖,食落去口感非常豐富,呢種感覺好特別,一定要一試。✨和牛乾粒半蘑菇呢一道菜味道濃郁,好有蘑菇嘅香味亦都有少少微辣令到菜式特別惹味✨宮保雞丁雞肉嫩滑,味道亦唔錯✨韭黃叉燒滑蛋雖然呢味餸好簡單,但係雞蛋真係做到好滑,配上韭菜同埋叉燒嘅質感,都係一道美味嘅家常菜✨濃湯酸菜魚呢一度酸菜魚,材料十足,裏便除咗有酸菜,嫩滑嘅魚肉,仲有萵筍絲,芽菜,粉絲,十分爽口惹味,令人一碗接住一碗咁樣食,呢度菜非常醒胃,令人胃口大開。✨時令蟹粉扒田園蔬呢一道菜就比較清淡,食完一輪濃味菜式,食一食青菜中
適逢佢哋五周年優惠,我哋就揀咗佢嘅四人套餐。
首先嚟嘅係四道前菜
✨乾隆白菜、三色黃金蛋、涼拌萵筍絲、泡菜汁蒜泥白肉
✨片皮鴨半隻配白寶盒
✨和牛乾粒半蘑菇
✨宮保雞丁
雞肉嫩滑,味道亦唔錯
✨韭黃叉燒滑蛋
✨濃湯酸菜魚
✨時令蟹粉扒田園蔬
呢一道菜就比較清淡,食完一輪濃味菜式,食一食青菜中和一下。
✨櫻花蝦海味蒸飯
由於菜式都非常之好送飯,所以配搭呢個櫻花蝦海味蒸飯就剛剛好啦
✨最後甜品係薑汁紅棗小桃膠及楊枝甘露
食完咁豐盛嘅晚餐,再配埋一碗精緻嘅糖水,令今晚豐盛嘅晚餐添上完美嘅句號。
整體嚟講,呢個套餐除咗有招牌片皮鴨,仲兼顧到咁多款式美味可口嘅前菜,主菜同甜品。性價比真係超高!食完真係大滿足。