2022-11-05
今次相約家人黎到銅鑼灣利東街旁覓食,呢間ozakaya 係10月新開,主打日式Fusion ,走casual dining 路線!餐廳環境舒適好坐,好適合gathering!試左佢嘅Tasting Menu,足足有10道courses! 先點左佢哋嘅cocktail同埋mocktail作配搭。用上sake/ 燒酎做base, 叫左Golden Luna, 賣相好靚,亦幾大杯,飲落會有茉莉花香。另一杯Ozatini就易入口啲,有巨峰提子果香!Shiso Mojito非常特別,紫蘇葉既香氣特別突出!前菜首先會上紅紫蘇粉漬過嘅枝豆。之後會有黎自日本嘅水果蕃茄。蕃茄好清甜,而且底下有紫蘇油同柚子啫喱,成個配搭都好清新!之後Smoked Botan Ebi係煙燻過嘅牡丹蝦。一打開蓋就聞到陣陣燻木香氣,牡丹蝦刺身炙燒過,好彈牙,配埋北海道帶子mousse一齊食,鮮味真係加倍!下一道亦係我最喜歡嘅Uni Toast 。吐司係French Toast style,四邊有先焦糖化,食落甜甜哋,加上鮮甜嘅北海道海膽,一口一啖,太滿足啦!Wagyu Beef tataki係生牛肉薄切。特別在用左日本大根同阿
先點左佢哋嘅cocktail同埋mocktail作配搭。
用上sake/ 燒酎做base, 叫左Golden Luna, 賣相好靚,亦幾大杯,飲落會有茉莉花香。 另一杯Ozatini就易入口啲,有巨峰提子果香!
Shiso Mojito非常特別,紫蘇葉既香氣特別突出! 前菜首先會上紅紫蘇粉漬過嘅枝豆。
之後會有黎自日本嘅水果蕃茄。
蕃茄好清甜,而且底下有紫蘇油同柚子啫喱,成個配搭都好清新!
之後Smoked Botan Ebi係煙燻過嘅牡丹蝦。
下一道亦係我最喜歡嘅Uni Toast 。
Wagyu Beef tataki係生牛肉薄切。
特別在用左日本大根同阿根廷青醬黎整個Sauce,生牛肉食落會更惹味同有風味!
之後上嘅係sushi sashimi platter ,各自會有4樣壽司同刺身,好滿足呀! 而且全部都好新鮮好好味。
刺身亦係腩位部分,好肥美。
而壽司亦唔單調,好似會有炙燒或者加上海膽、帶子等配搭! 之後仲會有虎蝦野菜天婦羅platter。
虎蝦好大隻,唔算彈牙但有蝦膏,而黎自日本嘅野菜天婦羅更深得我心。因為啲菜都比平時清甜,有驚喜!
下一道係Angel Hair。 配搭海膽、三文魚子同龍蝦汁,呢個配搭下食落真係好鮮味,天使麵亦都好掛汁,龍蝦湯味道好濃,好正!
食左咁多道「前菜」真係好豐富!而且好多都係Full Size! 未到主菜已經飽飽哋啦!
主菜可以揀澳洲M6和牛或立鱗燒。 澳洲M6和牛份量多,而且仲好嫩滑,都好食不過就相對無咁驚喜。
我更喜歡立鱗燒,因為要整得好食係難嘅! 呢個甘鯛魚立鱗真係好好味,立鱗除左賣相吸引,食落仲好似薯片咁,薄脆酥化,而魚肉保持嫩滑。
因為呢個魚味唔算太濃,所以要加埋蕃茄味增醬先剛剛好! 蕃茄味增醬出奇地食落好似咖哩,好特別!
最後嘅甜品係抹茶朱古力心太軟。 切落去都幾流心,而且欣賞佢同時食到抹茶同朱古力兩款流心,唔會單一! 真係一道甜蜜滿足嘅Ending!
呢個Tasting Menu真係性價比好高,a la carte上嘅招牌菜都食到,仲要份量大又好味,會再訪!