2022-12-25 517 瀏覽
朋友介紹話呢間茶樓幾好食,嚟到先知原來自己經過門口好幾次都冇發現係茶樓嚟🙈Menu無論傳統定係新派點心都有,個日就嗌左:🍚4選1籠仔蒸飯套餐($78)呢個套餐包括籠仔飯、燉湯同菜,我地就揀左鳳爪排骨飯,無論係排骨定飯都比得好多,足夠2~3個人share,而且每粒排骨都好多肉,絕無欺場㗎👏🏻燉湯就揀左花旗參螺頭燉竹絲雞,個湯清得嚟雞香味都出,入面仲有好多湯料添。唐生菜就中規中矩不過都係好大份🦐沙巴蝦燒賣皇($38)每粒燒賣入面都有原隻蝦,肉質好彈牙,豬肉既肥瘦亦算適中,食落唔會太肥膩🦐紅米脆皮鮮蝦腸粉($39)第1眼就覺得個紅色好靚😍每一條都整到一口size方便食用,食落脆口唔油膩,同燒賣一樣蝦肉好彈牙。雖然係其他茶樓都食過類似既脆皮腸粉,但個人覺得呢度做得最出色💕🥕木魚脆皮蘿蔔糕($24)呢個蘿蔔糕唔單止睇落和風,食落都好似章魚燒😂每一件都炸得好香脆,醬汁似帶酸辣味既沙律醬,配埋木魚片估唔到同蘿蔔糕都幾夾仲好好味,必試💯除左點心之外佢地仲有提供特色甜品,可惜個日雪櫃壞左所以試唔到,唯有下次再試啦
鳳爪排骨飯

🍚4選1籠仔蒸飯套餐($78)
花旗參螺頭燉竹絲雞

沙巴蝦燒賣皇

🦐沙巴蝦燒賣皇($38)
紅米脆皮鮮蝦腸粉

🦐紅米脆皮鮮蝦腸粉($39)
木魚脆皮蘿蔔糕

🥕木魚脆皮蘿蔔糕($24)

2022-10-11
午餐