2022-12-12
銅鑼灣一向美食多☺️,今次到來自日本九州佐賀的YAKINIKU KAKURA, 這間日本燒肉過江龍真係不得了💯, 餐廳主打提供九州產極上A5等級黑毛和牛! 店內空間感十足,座位舒適, 餐牌有散叫或套餐📋, 我們二人點了兩個Omakase Course $498📌,已經包括沙律、泡菜三點盛,塩味盛 ( 塩味上牛舌、 蔥鹽味若雞精選二種、海老) ,燒肉汁盛( 大判燒! 黑毛和牛西冷、 黑毛和牛精選兩款、野菜) , 冷麵&甜品, 另外再點兩杯飲品,三得利麥芽啤酒$48、 神戶茶房綠茶$25。⭕沙律🥗 ~ 沙律菜好新鮮, 口感夠脆, 仲有白飯魚仔, 增添口感。 ⭕泡菜三點盛🥙 ~ 有泡菜、蘿蔔和青瓜, 醃菜好入味。 ⭕燒肉汁盛🥩( 大判燒! 黑毛和牛西冷、 黑毛和牛精選兩款、野菜) ~ 今次套餐主角就是大判燒! 黑毛和牛西冷🥩,店員細心地為我們燒, 一路望住燒烤的過程,我已經流曬口水了🤤。 黑毛和牛西冷的紋理好靚, 呈現粉嫩顏色的肉質,燒起後配上蛋漿🍳, 入口即溶,口感滑溜,滿口都是牛肉和油脂的香味,實在太美味了🤩👏🏻。 另外兩款精選和牛的牛肉味道非常濃郁, 口感軟腍, 油脂香好出, 非常香滑。
⭕泡菜三點盛🥙 ~ 有泡菜、蘿蔔和青瓜, 醃菜好入味。
⭕塩味盛🍖🥩 ( 塩味上牛舌、 蔥鹽味若雞精選二種、海老) ~ 塩味上牛舌口感很細膩, 帶有少少油脂咬起來很有彈性👍🏻。 雞肉燒起來很香, 配上檸檬汁🍋和洋蔥🧅,口感層次豐富,味道更清爽。仲有兩隻超爽口的大蝦🦐, 鮮甜美味啊!
⭕冷麵🍜 ~ 食完燒肉之後可以食返碗酸酸甜甜的拉麵, 解膩又好味。
⭕三得利麥芽啤酒🍺 ~ 食燒肉點少得啤酒, 這裏的啤酒都好抵飲又夠氣。
⭕神戶茶房綠茶🍵 ~ 綠茶可以解膩,都係一個好選擇。
⭕甜品🍨 ~ 最後甜品有軟滑的杏仁奶凍和美味的雲呢拿雪米糍。
燒肉控千祈唔好錯過YAKINIKU KAKURA💯, 非常高質👍🏻,性價比又高👍🏻, 食過一定會上癮🤤✌🏻。