2021-12-16
2086 瀏覽
香港人鍾意日本菜,講到經典點可以冇 OMAKASE✨ 網上見到呢間高級日本料經Togetda 購買獨家優惠即可享有85折🤩折完唔洗$1500可以試到日本首相御廚松戶利雄徒弟 - 陳俊傑師傅手勢~餐廳設計以L形長bar枱,務求令每位食客都見到師傅即場炮製美食,餐廳重有日本白神山地之水認証,夠晒專業~感恩滋味 $1688,折後 $1435一開始師傅除了詢問我們喜好:蔥/芥末等,亦為為我們介紹前菜。前菜分別有魚仔併合桃、紅酒蕎頭、柚子蘿蔔~蕎頭由餐廳自家醃製,味道爽脆。 柚子蘿蔔好清新,適合2道菜中間清清口腔~白子茶碗蒸蒸蛋口感creamy ,入口即溶,白子味道濃郁且軟綿綿,令茶碗蒸味道更豐富。師傅特意用鮑汁調味,令蒸蛋味道帶點點咸香。柚子酸汁火灸白子熱食過後是冷食!鐘意白子軟綿而又醇厚口感。其獨特香氣配清新柚子酸汁、蘿蔔蓉、蔥花,又是令一種感覺。終於到刺身na😍第一道是北海道帶子及鰆魚鍾意食帶子,貪其厚肉鮮甜,北海道帶子較其他地方的更為鮮甜。師傅輕輕在鰆魚外皮燒一燒,令刺身入口有淡淡焦香味。鰆魚口感細緻,本身味道較淡,加上紫蘇、鳥魚子調味,令刺身味道唔會咁單調而且有陣陣薄荷香氣。劍魚腩刺身
白子茶碗蒸
柚子酸汁火灸白子
終於到刺身na😍第一道是北海道帶子及鰆魚
劍魚腩刺身、大拖羅賣相簡潔精緻✨
劍魚腩白裏透微微粉紅,相對大拖羅肉質較結實,而且味道較淡。
食完幾款刺身,就有鯛魚蔬菜湯~蔬菜湯呈奶白色,味道清甜。
開始到壽司🍣左口魚壽司
燒過後特別甘香,配上烏魚子調味,可以中和飽滯感。
真鯛壽司
深海池魚壽司
秋刀魚壽司
石垣貝壽司
石垣貝體積較細,味道跟象拔蚌有點相似~由於夠新鮮所以入口水潤,口感厚實,柚子汁令壽司清新感覺更突出。
海膽壽司
幽庵燒油甘魚鮫
比起一般的烤煮,這個明顯更為濃味!果醬清新慢慢滲出,很有風味😋
甜品賣相的骰可愛🐰少女心爆發💕