2022-04-30 229 瀏覽
#黃店🇭🇰佐敦-鍋心粥底火鍋🔻睇片可以睇上一個post!!!🔻📢召喚海鮮控COME ON!!!呢間又係街知巷聞嘅粥底火鍋😍鍾意食海鮮嘅一定唔可以錯過~~朋友仔就係知道我勁鍾意食海鮮 就特登bk枱捉咗我嚟食呢間舖頭👻佢話成日大排長龍㗎~所以大家記得要bk枱!!⍗ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈⍗✅餐廳選擇:價錢只需$200up~~可以仼選七款海鮮🦞我同朋友仔就揀咗(肉蟹加沙白蜆套餐)(龍蝦加沙白蜆套餐)>然後再揀咗五款時令海鮮(鮑魚,多寶魚,花甲,海蝦,蟶子)另外仲可以選多八款火煱配料🍲*二人份量*✅溫馨提示:店舖好貼心咁~有一個表寫低每樣海鮮要煮嘅時間,亦都有計時器只要跟住佢煮就可以避免煮到啲海鮮太老👍🏻🔷鍋心粥底火鍋(⭐️9/10) 呢個粥底火鍋,店員一開始就向我哋介紹咗要點食:首先要食「海鮮」,然後食「打邊爐配料」,最後邀請店員幫手整「黃金粥底」👍🏻一開始食海鮮,就食得出佢哋所有嘅海鮮都好新鮮,全部都仲郁梗㗎,食落都好有鮮味🙌🏻當食晒海鮮~我地就將佢哋預先準備嘅「粟米,芋頭粒,南瓜粒」,將佢一路煲溶佢一路打邊爐食配料,去到差唔多
#黃店
🇭🇰佐敦-鍋心粥底火鍋

🔻睇片可以睇上一個post!!!🔻

🔷鍋心粥底火鍋(⭐️9/10)

一開始食海鮮,就食得出佢哋所有嘅海鮮都好新鮮,全部都仲郁梗㗎,食落都好有鮮味🙌🏻當食晒海鮮~我地就將佢哋預先準備嘅「粟米,芋頭粒,南瓜粒」,將佢一路煲溶佢一路打邊爐食配料,去到差唔多食晒配料嘅時候,南瓜同芋頭粒都用得差唔多😻然後店員就會幫我哋加粥底同埋「芫荽,冬菜,菜脯粒,大頭菜粒,豬油渣粒」令到黃金粥嘅味道更加昇華😎
再加上吸收晒海鮮嘅鮮味,成個粥就變得更加鮮甜,個粥亦都煮得好綿密~~最後完全係飽到傻咗🤣店員仲好好咁 問我哋需唔需要打包個粥 貼心啊!

🔹 肉蟹
真係好多肉,加上肉質係好實,完全唔會話好水蟹嘅感覺,仲有好多膏添啊!
🔹 沙白蜆
好驚喜冇諗過咁鮮甜~每粒蜆肉都好肥美而且竟然一粒沙都無,仲要跟住佢個時間煮,好似真係好食好多😍
🔹龍蝦
大大隻龍蝦,我覺得呢個係海鮮首選~肉質鮮甜厚肉,而且好容易起肉出嚟 懶人心心眼😍同埋又係爆膏㗎!
🔹鮑魚,蟶子,花甲
兩隻鮑魚都好大隻,嚟到嘅時候都仲郁梗~而且好容易咬 唔會好韌👍🏻 蟶子肉好厚,但都驚喜佢好容易咬 好鮮~之前成日喺其他舖頭食嗰啲都好似橡筋咁👽花甲既肉比起沙白蜆冇咁大粒~但都係同樣冇沙 證明佢哋處理海鮮處理得好好 有海水嘅鮮味👍🏻
🔹多寶魚
從來冇諗過打邊爐會落多寶魚,點知真係一試難忘!!超好食 啲魚肉勁滑潄~~同埋記得真係跟住佢個時間 咁啲肉就真係唔會散開哂而且好滑😚
🔹海蝦
佢用嘅蝦係大頭蝦,送到上嚟嘅時候勁生猛,所以舖頭都好窩心,會有個蓋蓋,仲提醒我哋放海鮮落去嘅時候用佢哋個夾夾,如果唔係隨時會彈走,真啊!隻蝦新鮮到爭啲俾我哋控制唔到🤣食落超彈牙~~

🔸手打雞軟骨丸
呢一款餸係店員推介~又真係好特別喎!佢係有啲軟骨喺度,好特別既口感,平時好鍾意咬雞翼骨嗰啲朋友仔一定鍾意❤️hehe所以我好鍾意~
🔸黑皮雞樅茵
第一次聽呢隻種類嘅菇😎如果鍾意食菇類既話可以試下,佢味道有啲似蘑菇既味道~
🔸蟹粉包
開頭以為佢係平時食開嘅蟹子丸,點知佢連呢個都係有啲特別嘅🤩同平時嗰啲好唔同,佢有少少芝士味,而且蟹粉味濃過平時嗰啲好多
🔸肥牛,芝士腸,日本蟹柳
呢啲都係平時打邊爐必備嘅食材,特別要講下佢個肥牛,睇相已經知道肉質真係唔錯,食落都幾重牛味,日本蟹柳配黃金粥食,好有蟹絲既感覺
🔸冬瓜
好啱係食咁多肉之後,清一清,同埋因為我煲咗好耐,所以食落入晒啲海鮮鮮味同埋好林👍🏻
🔸牛柏葉
呢個位佢哋又係好細心,平時啲牛柏葉上枱通常係大大嚿,佢哋就全部整到好似絲咁☺️食落好爽口,易咬~

🥤土耳其汽水
呢一個係店員推介嘅土耳其汽水,係佢哋嘅獨家代理,我哋就揀咗檸檬味,超有氣,又唔會話太甜 正啊 絕對好飲過普通嘅汽水~

✅服務態度:喺呢到特別想提吓佢哋嘅服務態度~~員工非常有心,成日嚟睇吓顧客有冇需要幫手,仲會特登推介佢哋嘅店舖自家制俾我哋~又真係好鬼好食喎🥰同埋佢哋幫手加水落鍋,會特登用手擋一擋,驚我哋會比啲水彈到💖

🎏地址: 鍋心粥底火鍋 (德成街) (佐敦)
1.佐敦德成街1-5號康源閣地下A-B舖
☎️電話:28862012
2.深水埗順寧道29-39號新寧閣A-C號地舖
3.北角和富道96-110號僑裕大廈地下1號舖
4.元朗安寧路38號世宙第三座地下23號舖
5.大圍積存街18號地下

#hkig #foodie #hkfoodblogger#likeforfollow #likeforlikeback #香港 #followforfollow #food #yummy#likeforfollow #followme #eat #食好西 #吃貨 #likeforlikes #blogger #黃色經濟圈 #hkfollows #佐敦 #佐敦美食 #打邊爐 #鍋心粥底火鍋 @rice_sweet_hotpot

按一按👇🏻可以看回我們所有的香港好西🤗
#lg_佐敦