2022-08-26
𝟚𝟚.𝟘𝟠.𝟚𝟘𝟚𝟚📌一生懸麵 (旺角)旺角通菜街73號地下🔎#hkfoodieat_旺角 #hkfoodieat_牛頭角 #hkfoodieat_荃灣 #hkfoodieat黃店💛 💸人均消費: $100🌿評分: 4.3/5🈚️加一服務費一生懸麵喺七月頭再同甜品店「想甜嚐甜」聯乘推出咗仲夏新口味柚子雪糕拉麵🍜見咁多人去食仲大獲好評🎉相信一定有佢值得欣賞嘅地方💗所以呢日嗱嗱臨收工就同男朋友趕去試🧚🏻舖面座位唔多🪑未夠六點就已經差唔多滿座🈵到我哋六點半走嗰陣門口已經排哂長龍🐉幸好換枱速度都算快🙈相信就算要排隊都唔會排好耐🍃入到舖頭就已經聞到好香🍁坐低後細心聽就會發現佢播緊byejack啲歌🧡(好想去演唱會但兩次都買唔到飛😭)雖然店舖同時播緊兩首歌😂但我會話單憑佢哋咁有taste又係良心食店已經喺我心目加咗唔少分😻落單方面每碗麵係需要獨立填一張紙的🖊雖然店舖嘅拉麵同沾麵款式唔多🪴但可以自己選擇麵條嘅硬度同配菜嘅去與留🥳下面再詳細介紹我哋試嗰兩款🌻❦ 柚子雪糕拉麵 ($98)每張枱都好貼心教咗大家食呢碗麵嘅🤹🏻首先飲一啖湯個豬骨湯底然後再食啲柚子雪糕🍦再沉個雪糕落啲湯度試吓味🥄個豬骨湯底好濃郁
📌一生懸麵 (旺角)
旺角通菜街73號地下
💸人均消費: $100
🌿評分: 4.3/5
🈚️加一服務費
❦ 柚子雪糕拉麵 ($98)
每張枱都好貼心教咗大家食呢碗麵嘅🤹🏻首先飲一啖湯個豬骨湯底然後再食啲柚子雪糕🍦再沉個雪糕落啲湯度試吓味🥄個豬骨湯底好濃郁好香🐷麵底揀咗標準亦都彈牙同埋掛湯😗佢係比較寬身少少嘅曲拉麵🍜而雪糕其實根據佢哋嘅建議係要食三分一或者一半先好撈落個湯底度🦚但我試完一啖興奮得濟就成舊撈哂落去😂搞到啲桔仔同柚子味蓋過咗豬骨湯底嘅味😭雖然都幾清新解膩但好似毀咗個咁正嘅湯底😿即使雪糕比例落多咗都唔會太大問題🌷所以溫提大家食多啲雪糕先至撈埋佢🤖相信一定會更好食😋
❦ 海老拉麵 ($85)
(By🧸) 一開頭見海老拉麵就即刻揀咗🦐因為本人都鍾意食蝦嘅🪴碗拉麵一上枱嗰陣已經聞到陣陣嘅蝦香味🤤影完相即刻就𢳂咗啖湯飲就發現湯底濃而不膩而且醎度適中😋拉麵揀咗偏軟嘅太麵都好掛湯🥳加上佢塊炭燒過嘅九州叉燒脂肪分佈平均🎋連油脂嘅部份食落口都覺十分惹味完全不覺油膩🌷個人嚟講係絕對會回頭🍄呢個價錢嚟講可以話係物超所值~
❦燒餃子 ($28)
一碟有5隻皮脆又多肉汁同埋好香🥟小食來講絕對值得一試😻同埋見隔離枱嗰啲唐揚炸雞都好大件又好香咁🐓下次如果再去應該都會試吓🪴
📎每一碗拉麵會獲贈一個印花💮如果儲夠四個就可以換一個小食🐠八個就可以有一碗免費拉麵🍜