2019-05-26
曾經睇過呢度嘅食評,心中一直都想有機會要食下,今日同朋友入開元朗,終於可以嚟試下我最鍾意食嘅叉燒。餐廳夜晚6時營業,我哋準6點到達,即刻有位(好彩我哋早嚟,因為跟住門外有好多人等檯) 。我哋點咗一份蜜汁叉燒皇套餐,跟有餐湯或飲品,可以要飯/米粉/米線/瀨粉 ... 等,另外再點了一隻脆皮炸乳鴿(送啤酒一罐) 同埋一碟話梅涼瓜片。是日老火例湯係霸王花煲豬骨,標榜沒有落味精的,就好似住家嘅湯水一樣,足料健康好好飲。一望蜜汁叉燒色澤,未食已聞到香味,肥瘦比例係8:2, 以套餐來說,份量唔算少,帶少少焦,食落非常香口,我覺得係滿分嘅燒味。我唔要白飯要了米線,米線比較粗身,覺得比外面的好食。脆皮炸乳鴿果然炸到皮脆肉香,仲有冰凍啤酒奉送,最佳配搭。第一次食話梅涼瓜片,涼瓜一啲苦味都冇,只有話梅的酸甜味,好清新開胃。今晚嘅食物我覺得係高質嘅,超過我嘅預期,我好少俾全5分,但今次一定要俾,而且會 encore!
我唔要白飯要了米線,米線比較粗身,覺得比外面的好食。
脆皮炸乳鴿果然炸到皮脆肉香,仲有冰凍啤酒奉送,最佳配搭。