2017-06-27
今日同朋友收工約食飯,大家不嬲都中意食日本野,而且呢間仲要係高級版既和民,成個商場都貼曬廣告,點可以唔試下呢?餐廳地理位置好好,附近交通方便,係正太古地鐵站岀口,一岀去就見到個商場,係附近收工過去都唔算難搵,等左一陣就入得去,唔洗等好耐,d staff都好有禮貌,朋友都話估唔到咁快就入得lol一入去坐低睇menu,價錢都幾親民,就快快手決定好食乜,坐定定等食,前菜叫左宮崎產甜蕃薯條同沙律,兩樣都好開胃,蕃薯條炸到金黃色,入口脆卜卜,加埋宇治抹茶鹽,好有surprise!! 同蕃薯條好夾!個沙律都好fresh,又新鮮,最特別係入面竟然有冰菜,好爽!仲叫左個自家製溫豆腐伴海苔濃汁,一開始上枱以為佢係燉奶,白白滑滑既豆腐好重豆味,d海苔濃汁係上面好d紫菜咁,少少咸,又唔會遮左豆腐味,令碗野生色不少!一場黎到點可以唔試下壽司呢,朋友唔食生野,咁卷物就滿足曬我地要求啦,呢個軟殼蟹牛油果壽司卷,不嬲都係牛油果粉絲,所以一黎到已經知一定好正,上面既蟹籽同車厘茄簡直係點綴加分,軟殻蟹脆卜卜,食得岀岩岩新鮮炸好就包入去,又飽肚又滿足!無理由全部都食曬小食架麻,決定叫一個火鍋試下,火鍋有兩款,火口鍋有北海
無理由全部都食曬小食架麻,決定叫一個火鍋試下,火鍋有兩款,火口鍋有北海道豚肉,另一款就係壽喜燒鍋,用既係鹿而島和牛,朋友唔食牛所以就揀左火口鍋,肉質鮮嫩,加埋個泡菜湯底,辣辣地好開胃,依家諗翻都留口水!
同朋友臨走已經約定幾時再黎過,呢到真係個幾好既飯堂!