2024-12-02
今次搵食搵到港島西,經朋友介紹黎到西環皇后大道西既Cafe 2,聽講佢哋既斧頭扒好出名!🍽️ 首先黎個西班牙蒜蓉蝦(Gambas a Guilho)$128 🦐。蒜蓉香味四溢,蝦肉鮮甜彈牙,配埋法包片一齊食真係一流,好惹味。🌟 重頭戲當然係炭燒澳洲斧頭扒(Tomahawk Steak)🥩,大約40oz,好大塊,而且好香炭燒既味道。我哋影完相之後,店員幫我哋切好一件件,排得好整齊,真係霸氣十足,牛扒本身已經醃製過,加少量海鹽一齊食,肉味更加出,真係入口即溶。😋 法國蠔(St. Martin)$29 🦪,清甜爽口,有海洋氣息,超新鮮,朋友話配白酒就更完美! 最後黎個甜品:奶凍配森林漿果同果園水果 🍓🍇。奶凍滑溜溜,配上新鮮果香,清新得來唔會太甜,完美收尾!🍮 Cafe 2位於香港大學站和西營盤站之間,雖然距離西營盤站近啲,但由香港大學站出行一條直路就到,對於唔熟路既朋友來講會容易啲。 總結:呢度食材新鮮、環境chill、服務一流,值回票價!下次有機會一定要再黎!👍🍽️ Cafe 2 Oyster n Grill 📍西環西營盤皇后大道西371號樂信大廈地下C&D號舖
Cafe 2 Oyster n Grill
📍西環西營盤皇后大道西371號樂信大廈地下C&D號舖