2019-09-28 755 瀏覽
2019年9月26日 星期四今晚一早約左女朋友同佢屋企人去食私房菜,地點係天后近皇仁書院果頭位置唔算太難搵,係天后廟行上少少就見到入到去見到坐位只有3張枱,約十多個位,私隱度好高,好容易就可以包場,重點係可以睇到廚師整嘢食,完全係open kitchen我地叫左每人$650 五個菜既餐,而首先黎到既係餐包。以為只係普通嘅餐包,點知係蒜蓉包,上面仲鋪有唔同嘅食物,分別係燒牛肉卷同Parma ham。先試食燒牛肉卷,有肉汁同重牛味,裡面原來包左泡菜,所以有微辣配合得幾好。而Parma ham果款就包住左已經醃過既蜜瓜,鹹鹹酸酸咁,幾開胃之後有Rainbow Tomato,係四種唔同顏色嘅蕃茄,主要品種係野紅茄同朱古力茄,上面仲有新鮮布冧添。每款蕃茄既口感同味道都唔同,個人喜歡綠色果款多d,有口感得黎又多汁,完全唔覺得酸,仲食到蕃茄嘅甜味添之後有法式龍蝦湯,一嚟到嘅時候就已經好香龍蝦味,每一啖飲落去都好似食緊龍蝦咁,個湯仲好creamy而中間既龍蝦鉗已經拆咗出嚟,一咬落去就覺得好幸福跟住有香煎帶子配杏鮑菇,側邊有布冧沙律同用新鮮粟米整成嘅粟米醬,聽店員講杏鮑菇用低溫慢焗,所以裏面嘅汁全部留低
2019年9月26日 星期四

位置唔算太難搵,係天后廟行上少少就見到

燒牛肉卷、Parma ham蒜蓉包

Rainbow  Tomato

法式龍蝦湯

香煎帶子拼杏鮑菇

跟住有香煎帶子配杏鮑菇,側邊有布冧沙律同用新鮮粟米整成嘅粟米醬,聽店員講杏鮑菇用低溫慢焗,所以裏面嘅汁全部留低晒,而出面係有少少脆,勁好食!!配埋粟米醬又好夾,至於帶子就煎得岩岩好,唔會好老,上面仲有少少魚子,一齊食口感好特別

香煎西班牙豬鞍扒

到主菜出場,係香煎西班牙豬鞍扒,油脂好豐富,食落去豬肉味好重,啲薯仔煮得好入味,雖然得幾舊,不過都已經好飽

朱古力慕絲蛋糕配曲奇雪糕

最後係廚師推介嘅甜品,朱古力慕絲蛋糕配曲奇雪糕,超重朱古力味,不過一啲都唔膩,有草莓醬同雪糕中和下,為呢一餐飯作一個好完美嘅總結

以為食完嘅時候店員突然送上每人一杯熱茶,話飲完茶先係成餐飯有個完滿嘅總結,實在係太貼心喇
2019-09-26
燒牛肉卷、Parma ham蒜蓉包