2023-10-20
今午約女朋友見家長, 揀了食私房菜招呼世伯伯母. 位於尖沙咀 [南北匯.私房菜] , 會所形式中菜廳. 入門即見有三寶: 喜樂, 安康, 大吉. 廂房地方大, 裝修靚, 環境大方得體,設有寬敞客廳, 唱 K 大電視, 方便聚會. 巨型酒櫃, 可能世伯也岩飲.經理替我們安排了午市優惠食品, 大家先埋位飲茶, 水滾茶香. 配備開胃小食. 前菜有江南風味, 涼菜三款. 酸甜蘿蔔, 擺設如花朵, 好看又好味.陳醋海帶, 爽脆可口.蘭花蚌 外型如蘭花, 來自加拿 大, 味道清甜, 有海洋鮮味. 棗皇竹笙鳳尾翅, 天氣開始涼, 飲燉湯最合時. 瓷盅載有鳳尾翅 , 瘦肉, 竹笙, 棗皇.....真材實料. 翅身腍滑, 有養生健體價值, 燉湯味道清甜.鮑魚扣鵝掌北菇, 伴有鵝掌, 北菇, 菜膽, 賣相滿分. 鮑魚 大家至愛. 慢煮鮑魚煮得好味出色, 入味又夠稔, 鵝掌好巨形, 燘得入味又稔滑, 確好味 !經理介紹新菜式, 獨佔鰲頭, 菜名及菜式好滿意紅卜卜蟹鉗一枝獨秀, 蟹肉鮮甜, 另有蟹肉粉卷, 啖啖蟹肉齒頰留香. 這種煮法帶來海鮮出色的味道
位於尖沙咀 [南北匯.私房菜] , 會所形式中菜廳. 入門即見有三寶: 喜樂, 安康, 大吉. 廂房地方大, 裝修靚, 環境大方得體, 設有寬敞客廳, 唱 K 大電視, 方便聚會. 巨型酒櫃, 可能世伯也岩飲. 經理替我們安排了午市優惠食品, 大家先埋位飲茶, 水滾茶香. 配備開胃小食. 前菜有江南風味, 涼菜三款. 酸甜蘿蔔, 擺設如花朵, 好看又好味.
伴有鵝掌, 北菇, 菜膽, 賣相滿分. 鮑魚 大家至愛.
紅卜卜蟹鉗一枝獨秀, 蟹肉鮮甜, 另有蟹肉粉卷, 啖啖蟹肉齒頰留香. 這種煮法帶來海鮮出色的味道.
合時生果夠鮮美, 冰花鮮奶燉燕窩, 甜美又富貴氣. 完滿作結.
餐廳服務好, 價錢不算太貴, 食物新鮮, 廚藝巧手, 食得開心又滋味.