2024-01-29
收工在觀塘區一齊尋找工廈美食,找到呢間聽聞好有鑊氣嘅私房菜。🤤因為沒有訂位,餐廳已幾乎滿座,我哋只能坐二人枱卡位。餐廳會收$8一位茶芥,會準備滾水同埋茶,我哋點了普洱。呢一日天氣好凍,餐廳職員建議食暖胃的煲仔菜式。🔷胡椒中蝦豆腐煲 $108本來以為會好辣,猶豫咗好耐。食物上枱嘅時候聞到好香的胡椒香味,食落口反而唔辣而且十分香。🔷魚湯海味浸娃娃菜 $98必點,蝦乾味道突出,有魷魚同茹類,娃娃菜配魚湯非常香甜。🔷黑松露蝦多士(4件) $108蝦多士炸得香脆,蝦又夠大隻,十分好食。🔷飛天鹹豬手 $138食物一上枱,職員就提醒要先食鹹豬手,因為炸得剛剛香脆,趁熱食先最好味。果然,皮好脆,肉都唔會好咸,白飯未到已食了幾件。伴碟是酸薑,食2塊清新口腔,唔會覺得豬手膩。🔷見有款花臉啤酒做推廣 $16就試下。手工啤酒,花香甜味好突出!係十分適合女士飲的啤酒。職員不時有來收碟同埋加水,見一位似是經理或是老闆會落場落單上菜,會同客人傾偈一齊飲酒,好有私房菜特色。👍🏻今次未有點鑊氣小炒 ,反而試了幾款餐廳職員推介的菜式,全部都好好食,下次都想試埋小炒菜式。臨走見餐廳做緊推廣中式養生放題,有雞煲,海鮮啤酒任飲
呢一日天氣好凍,餐廳職員建議食暖胃的煲仔菜式。
🔷胡椒中蝦豆腐煲 $108
🔷魚湯海味浸娃娃菜 $98
必點,蝦乾味道突出,有魷魚同茹類,娃娃菜配魚湯非常香甜。
🔷黑松露蝦多士(4件) $108
蝦多士炸得香脆,蝦又夠大隻,十分好食。
🔷飛天鹹豬手 $138
🔷見有款花臉啤酒做推廣 $16就試下。
手工啤酒,花香甜味好突出!係十分適合女士飲的啤酒。
臨走見餐廳做緊推廣中式養生放題,有雞煲,海鮮啤酒任飲任食,而且沒有加一收費,咁抵下次又要試下!