2024-09-26
🍱餐廳名稱: 六如(中環)🏫地址: 中環皇后大道中139號 The L. Place 5樓餐廳前身係中環三小漁,現改名為「六如」,今日就同朋友去呢間私房酒樓食中菜 🍽️餐廳環境 🏡 裝修雅致簡潔,坐得舒適自在,跟朋友閑談實在一流👍~前菜黑磚豆腐配口水花雕雞凍賣相吸晴,豆腐上枱超級熱辣辣的,外焦內嫩,搭配香脆的炸蒜,香氣四溢;口水花雕雞凍滑嫩,搭配西瓜片非常特別,亦都好夾,清新可口又開胃😋~燉湯🍲 烏雞瑤柱瘦肉湯材料豐富,湯底清澈,鮮香味濃郁,烏雞的鮮美同瑤柱的甘甜呢個配搭冇得輸,諗起阿媽喺屋企煲老火湯俾我飲的溫暖,令人滿足❤️~主菜*鮮沙薑蔥油清遠雞雞肉滑嫩入味,新鮮整的沙薑和蔥香氣誘人,配搭一齊食雞味與鮮味十足,令人讚不絕口,呢個真係冇得頂,食到停唔到口😍 *淮山魚湯泡雙鮮魚湯奶白色,鮮甜味道濃郁,魚塊口感彈牙,搭配豐富的配料例如蜆同豆卜等,口感層次分明,仲有淮山和年糕配搭,增加嚼勁及飽肚感👍*椒鹽六頭鮮鮑鮑魚口感彈牙,經避風塘式烹調,外層蒜香味很濃郁,絕對是必試之選🤗整體嚟講,呢間餐廳的食物無論口感還是味道上都非常出色,服務更是一流,能迅速安排座位,又時不時替客人更換碗碟,細心問
~前菜
~燉湯🍲
烏雞瑤柱瘦肉湯
~主菜
*鮮沙薑蔥油清遠雞
*淮山魚湯泡雙鮮
*椒鹽六頭鮮鮑
整體嚟講,呢間餐廳的食物無論口感還是味道上都非常出色,服務更是一流,能迅速安排座位,又時不時替客人更換碗碟,細心問問菜式啱唔啱食,總之就感覺到自己好似上賓一樣,吃得很開心呢😄