2020-11-15
Staycations 2今次staycations 酒店跟左$1200credit,而酒店嘅西餐就經常可以食到,中菜就比較少食,所以今次我地就揀左「紫粵」做晚餐,試試酒店嘅中菜部!入住前我哋就book定個二人「鮑魚聚寶盆菜」。入坐開茶後,好快就送上老火湯和白飯各兩碗,心諗「嘩!正喎原來盆菜有飯有湯跟」(因單張上沒有提及過),之後再黎埋個聚寶盆和卓菜一碟。微豆蓮藕湯,沒有味精,好味,飲完想再飲,可惜每人只得一碗卓菜就只是白菜上面加左幾粒紀子,清清淡淡,一般。重點係個盆菜,盆菜上枱時個賣相已經相當唔錯,跟單張上所寫嘅材料一樣,整個盆菜絕不欺場盆菜就食得多,好多時都好咸,越食越口渴。但今次嘅盆菜,唔單止唔咸,仲要好入味,最神奇係食到落底層都仲熱嘛這個盆菜每一樣嘅材料雖然唔係最頂級,但份量十足而且非常入味,特別係底層嘅豬皮、蘿蔔同蓮藕軟滑嘅鮑魚、大大塊嘅花膠、肥大嘅海參都真係好好味。其他嘅食材都一樣非常美味,沒有一樣是P.S 不過如果大家下次都想試試就要留意,原來傳單上價錢只是盆菜一個,酒店幫我哋book左嘅係餐,所以最後整個餐是$688啊!
入住前我哋就book定個二人「鮑魚聚寶盆菜」。
微豆蓮藕湯,沒有味精,好味,飲完想再飲,可惜每人只得一碗
卓菜就只是白菜上面加左幾粒紀子,清清淡淡,一般。