2023-04-21 44 瀏覽
今日約咗朋友嚟公司附近食晏,一直都睇中咗呢間Cafe嘅木系裝修,感覺好舒服,今次終於有機會黎試下~餐廳係小店形式嘅經營,位置唔算好多,不過特別在有個閣樓仔,可以比客人上去用膳。我最中意佢行文青既風格,比人悠閑既應覺,可以chill下~✨ 慢煮美國安格斯牛板腱新奥爾良飯牛板腱處理得超好,仍然仲可以見到鮮嫩嘅粉紅色,雖然呢個部位嘅脂肪比較少,但係食落仍然好有肉汁。而家個飯偏硬,但係又索晒啲酸酸地既汁,感覺唔會似生米,而且冇一般risotto好滯既感覺。✨ 煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯油鴨髀既外皮煎到好香脆,迫晒啲油粉出嚟,一啲都唔會油膩。而鴨髀嘅肉好軟嫩,輕輕咁用叉就已經撕得開。牛肝菌意大利飯嘅香味比較濃郁,超好食!✨髒髒tiramisu面層灑上滿滿嘅朱古力粉同埋朱古力醬,仲配有啲Oreo、朱古力威化卷,增加口感。以下面嘅cheese唔算太甜,而且幾輕身,食完感覺唔會好Heavy。配埋底層有少少酒味既餅乾簡直一流!✨Bailey’s Mocha每杯咖啡上都有靚靚既拉花,咖啡既甜味同酸度平衡得恰到好處,最後加上少少Bailey’s 既味道,層次豐富。

✨ 慢煮美國安格斯牛板腱新奥爾良飯

✨ 煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯