🤩今次搵食又黎到尖東,黎到一間20幾年嘅老字號日本菜 - 沃川自家料理呢間已經多次回訪😍店內裝修好似去咗日本居酒屋,而bar枱可以直接睇住師傅處理食材,仲有獨立房間,一班朋友收工黎飲野食野都幾好😎😎野食方面,選擇非常多,串燒、壽司、卷物、鍋物,應有盡有,而刺身你仲有廚師發辦可以揀,打黎預約嘅時候就可以叫師傅幫你揀定最新鮮時令海鮮😋首先我地叫咁幾道前菜➡️”鱈魚干”,烤到脆身加埋蛋黃醬一齊進食,口感好又好味,送酒一流👍🏻之後有比較少見嘅➡️”汁煮白梅貝”,外型同海螺非常似,但肉質非常清甜爽口,而汁煮仲要非常入味,仲有淡淡清酒香更加提鮮😝而難得黎到我地梗係有叫➡️”廚師發辦嘅刺身”啦,今次師傅幫我地安排咗伊佐木魚、火炙鯖魚、珍寶帆立貝、生蠔、時令嘅白子及鮟鱇魚肝➡️”伊佐木魚”比較少見,咬落鮮甜彈牙,有淡淡甘香,而火炙鯖魚本身以為會比較腥,但估唔到火炙之後油脂味反而比較特出😍➡️”白子”爽口,鮟鱇魚肝非常鮮味,口感仲好特別😋另外我地仲叫咗➡️”鴨心,雞肝及蕃茄豚肉串燒”,鴨心嫩滑非常爽口燒到岩岩好,雞肝比較少見但估唔到肉質細嫩甘甜,兩樣都非常出色而➡️”蕃茄豚肉串燒”就更加有新鮮感,平時豚肉荔枝卷就見得

廚師發辦刺身

➡️”白子”爽口,鮟鱇魚肝非常鮮味,口感仲好特別😋

串燒

而➡️”蕃茄豚肉串燒”就更加有新鮮感,平時豚肉荔枝卷就見得多,但變左蕃茄估唔到都相當唔錯,而且無咁甜,但酸味更加提升肉汁味道👍🏻👍🏻

之後我地仲叫咗➡️”炸墨魚餅”,材料新鮮都贏左半,仲炸到外皮薄一薄非常鬆脆,真係值得一試😍😍
炸墨魚餅

最後仲有個➡️”鰻魚炒飯”,炒到粒粒分明又唔會太油,鰻魚又夠哂足料,都唔錯架👍🏻
鰻魚炒飯

🔹鱈魚干 ($48)
🔸汁煮白梅貝 ($88)
🔹廚師發辦刺身 ($500)
🔸鴨心串 ($64)
🔹雞肝串 ($64)
🔸蕃茄豚肉串燒 ($56)
🔹炸墨魚餅 ($128)
🔸鰻魚炒飯 ($168)

😋味道 9/10 😍回頭指數 9/10

🔴沃川自家料理 - 地址:尖沙咀麼地道75號南洋中心UG5-8號舖
2023-09-20
串燒