2021-01-05
朋友介紹我大埔有間飲Gin食扒專門店,難得過開呢邊,一於去試下果然係隱世餐廳,佢個門口都有別於平時既門口,係一個鐵既大閘,真係行過左都唔知😆一入到去已經有d煙霧彌漫同聞到濃濃既烤肉味,好想食肉呀🤤係肉櫃揀左想要既肉,會再按g計算價錢的,另外仲有多款Gin可供選擇Mixed Race 呢杯係有Earl grey Infused Gin,Earl grey 味我就唔係好飲到,反而飲到藥草同藥材既味道,相信係加左vermouth,微微酒味好易入口Happy Ending (V)好似飲緊芝士奶蓋咁,面層厚厚既cream cheese form咸咸香香,混入藍莓,酸酸甜甜幾好味One Night in Bangkok呢杯好香香茅既味道,好清新,完全飲唔到酒味Classic Bake Onion Soup好正宗法式洋蔥湯既味道,洋蔥焦糖化後令到成個湯都好甜,好濃郁US Black Angus Prime Rib eye 揀左Bearnaise 汁,牛油蛋黃醬,個醬係非常濃郁既味道,但我習慣食牛扒既原汁原味,呢塊牛扒夠晒靚,唔洗汁都已經好好食,Medium rare拿捏得好好,好香炭燒味,肉質好腍,
一入到去已經有d煙霧彌漫同聞到濃濃既烤肉味,好想食肉呀🤤
Mixed Race
Happy Ending (V)
One Night in Bangkok
呢杯好香香茅既味道,好清新,完全飲唔到酒味
Classic Bake Onion Soup
US Black Angus Prime Rib eye
揀左Bearnaise 汁,牛油蛋黃醬,個醬係非常濃郁既味道,但我習慣食牛扒既原汁原味,呢塊牛扒夠晒靚,唔洗汁都已經好好食,Medium rare拿捏得好好,好香炭燒味,肉質好腍,好出色
US Black Angus Prime Porterhouse
T骨扒係有兩款肉質,一邊係tenderloin, 一邊係stripe steak,配以Red wine beef jus
Tenderloin 肉質真係無得輸,肉味濃郁又嫩,stripe steak都好食,但相對就瘦d, 有咬口d,一款扒可以試到兩個部位,好開心呀
US Berkshire Pork Chop
除左牛扒,豬扒都燒得好好,叫左well done但肉質都仲好juicy, 個green peppercorn 汁幾特別,無平時既黑椒汁咁嗆
真係要讚揚下呢度既待應,對全部肉類都非常熟悉,仲詳盡解釋卑我地聽,好informative, 不過因為食得太開心,完全忘記左用餐時間只得2小時,閒日都好多人等位,所以叫唔切甜品,有少少美中不足囉😝