餐廳: Fat Belly Butcher & Gin House
資訊:

2021-01-05 9494 瀏覽
朋友介紹我大埔有間飲Gin食扒專門店,難得過開呢邊,一於去試下果然係隱世餐廳,佢個門口都有別於平時既門口,係一個鐵既大閘,真係行過左都唔知😆一入到去已經有d煙霧彌漫同聞到濃濃既烤肉味,好想食肉呀🤤係肉櫃揀左想要既肉,會再按g計算價錢的,另外仲有多款Gin可供選擇Mixed Race 呢杯係有Earl grey Infused Gin,Earl grey 味我就唔係好飲到,反而飲到藥草同藥材既味道,相信係加左vermouth,微微酒味好易入口Happy Ending (V)好似飲緊芝士奶蓋咁,面層厚厚既cream cheese form咸咸香香,混入藍莓,酸酸甜甜幾好味One Night in Bangkok呢杯好香香茅既味道,好清新,完全飲唔到酒味Classic Bake Onion Soup好正宗法式洋蔥湯既味道,洋蔥焦糖化後令到成個湯都好甜,好濃郁US Black Angus Prime Rib eye 揀左Bearnaise 汁,牛油蛋黃醬,個醬係非常濃郁既味道,但我習慣食牛扒既原汁原味,呢塊牛扒夠晒靚,唔洗汁都已經好好食,Medium rare拿捏得好好,好香炭燒味,肉質好腍,

一入到去已經有d煙霧彌漫同聞到濃濃既烤肉味,好想食肉呀🤤

Mixed Race

Happy Ending (V)

One Night in Bangkok
呢杯好香香茅既味道,好清新,完全飲唔到酒味

US Black Angus Prime Rib eye
揀左Bearnaise 汁,牛油蛋黃醬,個醬係非常濃郁既味道,但我習慣食牛扒既原汁原味,呢塊牛扒夠晒靚,唔洗汁都已經好好食,Medium rare拿捏得好好,好香炭燒味,肉質好腍,好出色
US Black Angus Prime Rib eye

US Black Angus Prime Porterhouse
T骨扒係有兩款肉質,一邊係tenderloin, 一邊係stripe steak,配以Red wine beef jus
Tenderloin 肉質真係無得輸,肉味濃郁又嫩,stripe steak都好食,但相對就瘦d, 有咬口d,一款扒可以試到兩個部位,好開心呀

US Berkshire Pork Chop
除左牛扒,豬扒都燒得好好,叫左well done但肉質都仲好juicy, 個green peppercorn 汁幾特別,無平時既黑椒汁咁嗆
US Berkshire Pork Chop

真係要讚揚下呢度既待應,對全部肉類都非常熟悉,仲詳盡解釋卑我地聽,好informative, 不過因為食得太開心,完全忘記左用餐時間只得2小時,閒日都好多人等位,所以叫唔切甜品,有少少美中不足囉😝