2019-06-15
近期鐘意試下番屋企煮野食😛,但係由於廚藝都未到家,😂所以都會選擇d 簡單嘅菜式。🧐朋友介紹觀塘d工廠大廈有好多平野買,食材都有,所以最近都好鐘意行下,🥰當百貨公司咁行。😍上星期俾我發現到呢個凍肉店,好值得推薦!👍🏼佢賣嘅野食除左種類多外,食材都好高質,價錢亦唔貴‼️😂其實我揀個陣都驚自己煮唔掂,❤️但店員勁好耐心話我知好多煮食步驟,技巧等,又教我點揀!😊😎我今次買左d 我呢d煮食bb班嘅人都handle 到嘅野食!⭐️北海道帶子(可生食)😋解凍就可以食了‼️佢有大size 同超大size 揀,揀左個大size。好鮮甜,同出面高級日本餐廳有得比,👍🏼勁方便,解凍之後就食得。家中老人家唔食咁生嘅,所以我就幫佢落左牛油煎下佢,都好食,佢又夠厚肉。但我覺得我都做多左,其實就咁輕輕煎下就夠了。😋⭐️宮崎A5 和牛🐮🤤煎完已經好香!我覺得我煎得有點過時,因為佢係薄身,但係都超級好味‼️我話就覺得煎耐左,但食落都仲係好林,🔥因為本身佢個牛脂分佈都好好,仲要香牛味,有食過和牛就知我講緊係個隻香牛味。😋不過我都覺得我畫蛇添足左,係唔需要落調味料‼️
⭐️北海道帶子(可生食)😋
解凍就可以食了‼️佢有大size 同超大size 揀,揀左個大size。好鮮甜,同出面高級日本餐廳有得比,👍🏼勁方便,解凍之後就食得。 家中老人家唔食咁生嘅,所以我就幫佢落左牛油煎下佢,都好食,佢又夠厚肉。但我覺得我都做多左,其實就咁輕輕煎下就夠了。😋
⭐️宮崎A5 和牛🐮
不過我都覺得我畫蛇添足左,係唔需要落調味料‼️