2024-02-28
呢間樓上日式鐵板燒餐廳有大大落地玻璃窗,自然光照射入黑色配深木系的枱和椅。靠窗的座位闊落,坐得舒適。另外有一排吧枱,就係我喜歡坐的位置,因為可以睇住廚師在熱鐵板上「親、親、親」嘅聲咁煮嘢食,好好睇㗎~🦞🥩 澳洲龍蝦 • 美國Prime 肉眼薄燒9道菜午市套餐 (HK$495/位).廚師會先展示份食材俾我睇,然後介紹她會怎樣煮,同時亦會問我食唔食蔥,牛肉煮幾成熟,等等.比較少見係今日係一位女廚師煮的,煮得好快手,好清脆、利落👏🏼🥗 Appetizer 前菜三小點.牛蒡漬 — 好爽脆、多汁、漬得很入味.明太子沙律 — 驚喜啲一粒粒全是明太子方粒,爽脆、脆卜卜的.煙燻雞肉 — 半透明的雞肉片,入口嫩滑,滿滿雞味*🥗 Salad of the Day 雜菜沙律.少見有幾片甜的火龍果在沙律𥚃.其他蔬菜新鮮,口感爽脆、鮮甜,沙律醬酸得嚟,好開胃呀~🦞 Fresh Live Australian Lobster 鮮活澳洲龍蝦.看得見龍蝦很生猛,手腳神經在鐵板上郁動🫣.龍蝦肉好嫩、好滑喎!好有驚喜!.醬汁加入咗龍蝦蝦膏一齊煮的,味道極好😋.食完之後,龍蝦頭就攞咗去煲湯啦~🥚 Chawanmushi 茶
🥗 Appetizer 前菜三小點
.牛蒡漬 — 好爽脆、多汁、漬得很入味
.煙燻雞肉 — 半透明的雞肉片,入口嫩滑,滿滿雞味
🥗 Salad of the Day 雜菜沙律
.少見有幾片甜的火龍果在沙律𥚃
.其他蔬菜新鮮,口感爽脆、鮮甜,沙律醬酸得嚟,好開胃呀~
.看得見龍蝦很生猛,手腳神經在鐵板上郁動🫣
.龍蝦肉好嫩、好滑喎!好有驚喜!
.醬汁加入咗龍蝦蝦膏一齊煮的,味道極好😋
.食完之後,龍蝦頭就攞咗去煲湯啦~
🥚 Chawanmushi 茶碗蒸
.蒸蛋加咗黑松露油一齊蒸,所以質地好滑溜,搖下搖下咁好有回彈力
.蛋上有一層鯛魚湯汁,唔怪之得好香魚香,鮮味十足
.面頭有三文魚籽,底下有爽脆木耳絲,好特別的配搭
🥩 US Prime Ribeye Beef Roll 美國Prime肉眼薄燒卷
.大大片薄燒牛肉包住一些雜菇,五成熟都可以是入口即化嘅口感,簡單調味已經很美味
🥬 Teppanyaki Grill Veggie 鐵板燒日本野菜
.日本野菜燒得好香,就咁食,原汁原味好清甜
.唔夠味的話可以點少少伴碟的鹽或胡椒粉來調味
🦐🍚 Teppan Fried Rice 鐵板炒飯
.一碗炒飯有兩種食法
.第一食:白飯配搭櫻花蝦、白飯魚、木魚、少少梅子粉,令炒飯酸酸甜甜的。白飯係一粒粒的口感,已經好豐富
.第二食:將熱鯛魚湯加入炒飯𥚃,多咗魚鮮味,湯飯咁濕潤的口感,另一番風味
🦞🥘 Lobster Miso Soup 龍蝦味噌湯
.開頭的龍蝦頭又出現返啦,切開2件,刮出少少肉,配味噌和海帶,鮮甜美味😋
🍪 Dessert 甜品
.是日是白芝麻麻糬配紅豆餡
.芝麻炒得香香的,鋪滿晒薄薄的煙靭麻糬,中間有偏粉口的紅豆蓉
📌提提你:此店堂食收10%服務費。