2021-07-25 1063 瀏覽
好耐冇打邊爐啦,心血來潮,即刻約朋友烚一烚。餐廳-胡爐一向主打高級單點火鍋,但近期推出半放題,所以同朋友去食下。果然行開高級單點,轉半放題,質素仍舊不變,唔錯唔錯。😊首先可以揀選煲底,我地揀咗黑白胡椒卜卜蜆煲,諗住一試個湯底。一上枱已經有陣陣香濃嘅胡椒味,蜆肉亦粒粒飽滿,幾甜,配埋黑白胡椒煮,有味道亦補身。👍🏻叫完煲底後,侍應按人頭送咗個迷你佛跳牆比我地,有鮑魚、螺片、娃娃菜,幾鮮甜,果然係海鮮大餐!😍蜆煲食到咁上下,就可以開始打邊爐。呢個至尊拼盤非常豐富,有時令海鮮拼盤、肉類拼盤同手工丸餃拼盤。海鮮方面有鮮蝦、鮑魚、魚、大蜆同扇貝,大蝦彈牙爽口,果然新鮮。🦐🐟鮑魚同扇貝應大大隻,肉質肥美,打邊爐一流。肉類方面有澳洲和牛、牛舌芯同黑毛豬豚肉。澳洲和牛脂肪分佈平均又夠肉汁,幾有咬感,肉味濃郁,口感豐富。 🐮而黑毛豬豚肉肉質緊緻,口感柔軟有彈性,朋友好鐘意食。🐷手工丸餃拼盤都有好多唔同款自家制丸餃,例如黑松露墨魚丸、手打蝦丸、XO醬帶子餃等等,既彈牙,又有特色。👍🏻唔夠食重可以仼點其他肉類、蔬菜、菇類、丸類、麵類,包羅萬有,一定夠食。😋