2024-10-18
星期日和朋友到尖沙咀逛街,晚上我們想食台灣菜,就決定去Check in Taipei試試,在港威中心,好就腳,環境相當舒適,卡座好寬敞。櫻花蝦烏醋茄子,鋪滿櫻花蝦,紅紅紫紫好靚,櫻花蝦香香脆脆,加上烏醋,相當好味,微酸不甜。骯髒鹹蛋黃芋泥蛋餅,賣相幾吸引,紫紫黃黃,色彩對比鮮明,裏面充滿芋泥餡,芋頭味香濃,而且不甜,份量都幾多。招牌牛肉刀削麵,湯底濃郁,鋪上炸過的松草花,脆脆的口感,好特別,麵質超彈牙,有嚼勁,牛肉又大片又厚身,味道出彩。蒜泥台灣水蓮,平日比較少食到,相當爽脆,口感鮮嫩,配上蒜泥醬,味道更好。伯爵茶凍鮮草芋圓,沒想到原來都幾大碗,三個人都夠食,用料十足,伯爵茶凍好爽口,有淡淡茶香,仙草好滑,整體不太甜。開心果麻糬蛋撻,不算大件,但賣相吸引,鋪滿開心果碎,入口超香,外皮鬆脆,有淡淡的牛油香氣,裏面夾著麻糬,十分軟糯,食味平衡,好好味,必定要點。紅豆沙牛乳,牛乳香滑,配上紅沙,有點飽腹感,兩種味道配合得幾好。