餐廳: 鮨文
資訊:

2021-11-20 2147 瀏覽
【元朗鮨文Omakase💝食材新鮮高質lunch】元朗出名多Omakase,分別有鮨文、壽司之神、源同舍利子。今日Lunch食左其中一間叫鮨文。叫左Omakase $388,包茶碗蒸、十種壽司、手卷、湯同甜品。Overall👍- $388係入門級,分量係最少。咁岩小編果日係大前晚去左LKF halloween party飲多左(好多😂), 所以冇乜胃口,份量先岩岩好。orelse可能有d唔夠,唔會肚餓,但係未至於會飽到上心口,好滿足嘅感覺😂- 總評分畀8分,扣分位係因為我揀嘅份量唔多。 大家想滿足啲記得揀大份d啦👌👌- Tips tips~呢間小店正常要一個月前訂位,有興就要打定電話book!!電話係22859477 lolzzz (有research架😆👌,比個like支持下啦)______________________________【食評篇👇👇👇】🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 屬高分之作✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d✏5分 - 伏野,零分重作1⃣茶碗蒸 💝- 係高湯
【元朗鮨文Omakase💝食材新鮮高質lunch】

✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d
✏5分 - 伏野,零分重作

1⃣茶碗蒸 💝
- 係高湯黑松露金箔茶碗蒸
- 就咁睇用料,都知贏左啦,仲洗我介紹咩😝
- 講笑啦😝,佢既蛋層上面有一層高湯,高湯好夠,蛋好滑,淡淡黑松露唔會搶咗茶碗蒸嘅鮮味,好味

2⃣10 kinds of sushi 💝

赤身
日本真說
帶子

腦天 😚👌👌
(吞拿魚頭頂嘅肉,佔成條魚重量0.5%左右,係吞拿魚全身上下脂肪最多個位置)

三文魚籽 😚👌👌
(大大粒不得了!食落脆卜卜!用咗柚仔同甜醬油調味,好好味!)

海膽 😚👌👌

3⃣右口魚裙邊手卷
(即場望住佢用火槍燒,比左口魚肉質更滑溜,魚油豐富鮮味十足)

4⃣湯
一邊有薄切五花腩,仲有一條綁得好靚嘅魷魚

5⃣dessert
哈密瓜

【環境篇👇👇👇】
- 店內有兩個廚師L型枱,今次坐細d果邊,坐到4人。大d果邊做緊廚師special menu(不是正常餐牌),包左成張枱,開左幾支酒,似係腦細請食飯 (小編幾時先有咁generous既腦細😹)
- 店小二好勤力refill tea,客官(😂)表示叻叻抵贊
✏✏✏✏✏✏✏
👅味道:8.5/10
🌌環境:8/10
🙋🏻‍♂️服務:8/10
💰價錢:$388 (另收10%)
👍🏻推薦:8/10

(📍元朗) 鮨文