2023-02-20 3806 瀏覽
宜家Arbor午市提供咗兩款套餐,OMAKASE(HKD1288)同4-course set lunch (HKD888),OMAKASE唔知道會上乜,但是會話比客人知主菜係乜同埋所有食材都係日本直送。同台所有客人必須揀同一個套餐,今次揀咗貴嘅OMAKASE套餐。arbor麵包一向出色,係紫菜酸種麵包同日式醬油黃油,麵包好鬆軟,同黃油好夾。螢光魷魚壽司撻同魚湯。成個撻其實係個壽司,好特別。螢光魷魚好新鮮,調味唔錯。魚湯入口好重忌廉味道,好creamy。日本番茄雪葩前菜,底下係日本番茄,上面裝飾咗洛神花同雪葩,仲加咗辣油,食落口感好清爽,不過我就覺得辣油同今個前菜唔係好夾,可能唔落會好少少。安康魚肝,最怕就係食哩啲內臟,哩個魚肝處理得好好,唔會覺得腥。今次安康魚肝調味以甜味為主,食落入口即化,同食鵝肝一樣。不過,唔會覺得好滯,細細一件完全唔夠食。海膽烏魚子烏冬,烏冬係手打,好煙韌。海膽食落好高質,好清甜同creamy。烏魚子食落少少鹹口,成份仲加埋魚籽,口感好豐富仲好鮮甜。主菜鴿子,因為我同FD唔食生嘅鴿子,arbor都提供咗7成熟同全熟比我們揀,我們揀咗全熟。鴿腿一如既往嘅優秀,食落好

主菜鴿子,因為我同FD唔食生嘅鴿子,arbor都提供咗7成熟同全熟比我們揀,我們揀咗全熟。鴿腿一如既往嘅優秀,食落好香口,只用了少少調味料調出鴿肉嘅香味,唔錯

全熟鴿肉少少熟過頭,不過皮好香,同埋醬料好夾

士多啤梨甜品,成個甜品食落好清爽,士多啤梨酸甜同cream好夾

最後上埋咖啡同朱古力,瑪德琳,今次瑪德琳檸檬味重少少,比之前要酥脆,應該係啱啱焗好咗

今次成個set,全部都好好味,不過對於哩個價錢都有少少tips比返Arbor:
1.兩個set menu價格差左400,但係OMAKASE只係多咗一道前菜,好似少咗D

2. OMAKASE主菜提供多一個選擇會好少少

3.希望好似之前嘅,同台可以選擇唔同套餐,比大家可以試多D

Arbor出色一向高質,比少少tips係希望佢做得更好,一定會encore
2023-02-18
  • OMAKASE