2022-04-21
Work from home既日子終於完結🥲,為左平伏下悲傷既心情,一定要食餐好既☺️,朋友就介紹左我食呢間[惠],貪佢夠就腳之餘,口卑亦都唔錯。咲($1080)茶碗蒸雞蛋同上湯既比例岩岩好,蒸得好嫩滑~仲加左腐竹令蒸蛋更嫩滑,食到碗底會食到幾塊微微帶甜百合,配塔好特別刺身五點平政魚薄切鰤魚既一種,肉質比較結實,味道甘甜,配埋酸汁一齊食更突顯鮮甜味竹籤魚先搽醬油再將魚皮燒得香噴噴,魚皮經火灸後油脂味更豐富,面頭有薑蓉夾埋一齊食可以中和返油膩感兵庫縣室津蠔入口creamy,肉厚夾口而且帶鮮甜味,唔使加任何調味就咁食已經好好味深海池魚即係縞鰺,鰺魚中最高級、肥美既一種,肉質肥嫩,入口質地纖細柔軟,口感順滑鮮甜,配埋柚子胡椒一齊食,微微既辣味更帶出魚肉既鮮甜青森大間野生拖羅魚肉佈滿油花,好似肥豬肉咁有入口即溶既感覺,師傅已經用豉油輕輕調味,令味道更豐富鹽燒鰻魚鰻魚皮燒到好乾身好似薯片咁脆,魚肉肉質彈牙,鹽既份量落得岩岩好,唔會過咸唔會過淡六貫握壽司帆立貝壽司入口好有彈性,而且好鮮甜,上面有少少生紫菜令味道更加豐富富山灣白蝦肉身晶瑩剔透,入口彈牙而且細綿黏口,上面既竹炭鹽令味道口感更上一層樓火灸
咲($1080)
茶碗蒸
青森大間野生拖羅
鹽燒鰻魚
六貫握壽司
帆立貝壽司
入口好有彈性,而且好鮮甜,上面有少少生紫菜令味道更加豐富
富山灣白蝦
火灸北海道BB銀鱈魚
魚肉帶豐腴油分但唔膩口,口感較爽且嫩滑,連埋上面既柚子皮一齊食會帶出左一份清香味
吞拿魚醬油漬
醬油的鮮香帶出左吞拿魚既鮮甜,配塔埋微酸既醋飯一齊飯,味道更上一層樓
小磯魚
肉質細嫩帶甜味,加上醃製過既白板昆布,味道更鮮美
北海道赤海膽
非常豪爽咁成排上,連飯都見唔到,赤海膽味道濃郁,而且極鮮甜
汁物
濃郁既麵豉湯入面加入大量既蝦夷蔥,增添一份香氣同口感
最後以一份清甜既蜜瓜做結尾,成餐omakase 既安排都好好,總廚亦都招呼得好好,同食客有講有笑,食得好開心