2019-11-22
我好鍾意食日本菜,一直好想試下比較高質講究嘅日本料理,喺朋友推介下揀咗元朗呢間餐廳嘅Omakase試試。我地一早訂咗枱,準時到達,坐bar 枱,店員向我地簡單介紹餐牌,再送上熱茶熱毛巾。師傅就開始為我地炮製各款別出心裁嘅美食。茶碗蒸白子拖羅佐賀雞肉好嫩滑嘅雞肉,配上甜甜嘅洋蔥同帶酸又清新嘅汁,非常夾,好滋味!赤身中拖羅呢件好特別好有心思,飯上面鋪上兩層中拖羅,上面果層係魚生,鮮甜美味,下面果層係火炙過嘅,油脂重又肥美。好有層次嘅味道同口感。兩款海膽,食第一件時已經覺得好新鮮好正,第二件更驚喜,味道更濃,更甘甜,不得了右口魚邊手卷經火炙後油香肥美,同壽司飯用紫菜包住一齊食,可以平衡番油份,味道更豐富。靜岡密瓜+小蕃茄甜蜜的結尾,連平時唔喜歡食生蕃茄嘅我,都覺得小蕃茄異常清甜,密瓜更加無得彈,非常甜美多汁,建議先食蕃茄後食密瓜。整體感覺非常棒,師傅用心製作,將一道道美食送到面前,逐一介紹,新鮮的材料,岀色的美味,給予我們一次非常難忘的用餐經驗。
茶碗蒸
白子