1K
2023-12-08 94 瀏覽
寶勒巷係尖沙咀黃金地段,  放工後約朋友 Hea Hea 最好.  今晚上了樓上店,    Hea Ha Hea Ha 居酒屋,  店名夠潮,  [ 迆 ],  原來也有中文字.  門外巨型日本畫,  好吸引.步入餐廳, 氣氛好熱鬧,   日式設計, 開放式廚房, 通風糸統好無油煙味.  師傅正在為客人準備燒物.  牆上黑板有是日時令食材推介, 食物即叫即燒.  居酒屋形格, 酒品有很多選擇. 前菜有酸蕃茄, 酸蘿蔔, 酸青瓜, 有助開胃. 我叫了, 梅子青檸梳打, 酸甜適中, 醒胃 !熱檸檬柚子蜜,  檸檬柚子蜜泡製特飲, 味道不澀, 而帶有柚子芳香.  燒鱈魚片 ~  非常脆口,  絕佳,   鱈魚片燒得香口細膩,  點些沙律醬, 美味.  一人一塊又一塊, 好快食曬.唐揚魷魚鬚 ~  炸得乾身不油膩,  外脆內軟,  口感彈牙, 慢慢食, Hea  Hea 先唐揚炸雞 ~  酥炸雞無骨,  外皮酥香又脆口.  雞肉保持嫩滑 啖啖肉,  調味不錯.燒牛橫隔肉 ~  質地鬆軟而多汁, 味道濃郁, 每一啖都充滿豐富的肉汁, 感覺有驚喜!鹽燒大白鱔 ~ 燒得好平均, 魚肉脂肪豐盈, 肉質
門外巨型日本畫,  好吸引.
牆上黑板有是日時令食材推介, 食物即叫即燒.
居酒屋形格, 酒品有很多選擇.
前菜有酸蕃茄, 酸蘿蔔, 酸青瓜, 有助開胃.
前菜有酸蕃茄, 酸蘿蔔, 酸青瓜
我叫了, 梅子青檸梳打, 酸甜適中, 醒胃 !
燒鱈魚片
唐揚魷魚鬚
唐揚炸雞 炸雞無骨,  外皮酥香又脆口.  雞肉保持嫩滑 啖啖肉,  調味不錯.
唐揚炸雞
燒牛橫隔肉
鹽燒大白鱔 ~ 燒得好平均, 魚肉脂肪豐盈, 肉質肥嫩, 啖啖都是精品.
鹽燒大白鱔
鹽燒大蝦  ~  巨型大海蝦,  蝦肉彈牙, 蝦頭有膏,  吃得出色,
鹽燒大蝦
自家製甲羅燒拌法包,  分白包及竹炭包兩種.
甲羅燒已經燒熱,  內有豐富蟹肉, 蟹膏, 鵪鶉蛋, 法包也烘熱.
自家製甲羅燒拌法包
大家把蟹蓋內滿載的材料攪拌,  香濃蟹膏混合鵪鶉蛋和蟹肉, 好滑溜,  塗上法包上來吃 ,  這美味多士甘香惹味,  好想多食一塊.
牛筋大根味噌煮 ~ 牛筋大根味噌煮得稔甜,  肉質軟糯成琥珀色,  加上白蘿蔔, 調味正, 係暖胃暖心增加熱量的一道菜.
牛筋大根味噌煮
熊本豬腩肉  ~   惹味好食,  調味有點像東坡肉, 肥瘦好平均, 肉質稔甜,  食得滋味.
熊本豬腩肉
串燒雞翼  ~    雞翼的皮烤得香噴噴,  外皮脆, 雞肉質嫩滑鮮甜, 非常好食.
串燒雞翼
食材新鮮,  燒工好出色, 價錢老實而且好食.   還有 VIP 房可以唱 K, 真係快樂啊, 要再來 Hea Hea  !
前菜有酸蕃茄, 酸蘿蔔, 酸青瓜
燒鱈魚片