2023-10-26 557 瀏覽
喺朋友口中介紹咗呢間omakase日本餐廳,我一行到入門口已經見到環境非常有格調又寧靜,餐廳入面劃分左唔同嘅area,仲有幾間大房可以包場,不但有私人空間,而且入邊仲有得唱K同埋獨立嘅洗手間,方便一大班人聚會,想點玩都得今日就決定食佢個$550特價嘅set,個set仲有sake送埋170 mL,sake 甜甜地, 容易入口,味道啱晒我餐廳最有特色嘅就係見到呢張心形枱,可以望住師傅串燒,最重要係唔會俾啲煙燻到前菜日本水果蕃茄沙律,蔬菜上面放有酸酸嘅醬汁,食落非常開胃,蔬菜又夠嫩,蕃茄鮮甜,顏色程鮮紅色,夠晒新鮮廚師發辦四款刺身鶳魚,深海池魚,拖罹,赤蝦,四款刺身都非常新鮮,夠晒鮮甜,我最鍾意食嘅就係赤蝦,夠晒大隻,蝦肉又爽口,肉質結實又彈牙炭火燒物( 廚師發辦六款)牛舌,加咗少少清酒去燒,燒到大約八成熟左右,厚身柔軟臉又有鹹香味,口感帶有少少爽口玻璃蝦,先落第一轉牛油,然後再加鹽能夠令蝦嘅肉質更加爽,牛油味非常香濃,完全唔亁身燒翠玉瓜,豉油同埋牛油燒,充滿着水份免治雞肉串燒燒到非常香,能夠食到一粒粒嘅雞軟骨,加強口感,再加埋蛋黃醬汁,真係美味可口食事( 迷你香蔥碎吞拿魚腩飯)迷你香蒽吞拿

廚師發辦四款刺身

炭火燒物( 廚師發辦六款)

燒翠玉瓜,豉油同埋牛油燒,充滿着水份

食事( 迷你香蔥碎吞拿魚腩飯)
迷你香蒽吞拿魚腩飯
飯用日本米粒粒分明加上少少醋入口味甜微酸,口感緊實有嚼勁,上面鋪滿吞拿魚魚肉味香,香蔥除咗好睇仲增添口感同味道層次

止碗( 蟹味噌湯)
熱辣辣嘅麵豉湯,味道清香,入面仲有幾片海台,口感順滑,營養又夠美味,清爽香氣

甜品(溫室蜜瓜信玄)
蜜瓜有博博的兩片味道非常清甜,信玄感覺有點似紅糖冰粉,香甜又解肥膩
  • 串燒