餐廳: 帝樂德國餐廳 (Fashion Walk)
資訊:

2024-11-23 220 瀏覽
銅鑼灣Sogo做緊感謝祭,血拼前緊係要食餐飽,老公話不如食個德國餐廳weekend brunch。餐廳幾大,歐式酒吧裝修。Weekend Brunch由12點至下午3點,真係可以食到飽。Menu主菜都幾多嘢揀,另外包沙律吧、熱盤、甜品同飲品。如果唔食主菜, $208就任食。而主菜其實價錢唔貴,脆皮燒豬手二人份都只係$488 for 2。另外,自取item refill得快,唔駛驚想食之後就無。另外桌上有個熱飲餐牌,原來係冬日酒熱飲系列。其中一款係紅酒配上唔同嘅酒味果汁,幾特別,下次晚飯要飲飲先。脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角:二人份量豬手幾大隻,賣相吸引。職員送上後,會問要唔要切埋,切嘅時候仲出晒煙。豬手外皮燒得幾靚,咬落好脆,肉嫩juicy,唔肥,一D都唔韌。酸椰菜爽口,唔會太酸。炸薯角好有薯仔味,唔夠可以在外面取。呢個係signature主菜之一,推介!推介!熱盤:款式選擇多,德國豬肉腸肉味濃,芝士腸皮脆卜卜,另外仲有咖喱角、德式薄餅、芝士西蘭花同蛋餅等,整體都幾好味。凍肉盤:有兩款肉,質素幾好,唔會話好碎濕濕,巴馬火腿鹹鹹香香,配埋蜜瓜就最夾。湯:周打蜆湯夠熱,配料蜆肉都算大粒夠多,

湯:周打蜆湯夠熱,配料蜆肉都算大粒夠多,忌廉味香,口感creamy,幾好飲。
沙律吧:可以自選沙律菜加自己想食嘅醬汁,亦有調好味嘅沙律,而我就覺得紅蘋果、青蘋果、菠蘿同士多啤利加沙律醬幾好食。

凍海鮮:蝦比較大隻,青口size適中,唧少少檸檬汁會比較清新,都OK喎。
甜品:有4-5款甜品同水果,芝士撻芝士味剛剛好,唔會過濃;麵包布丁蛋味幾香;Brownie口感厚實,連埋鋪面果仁幾好食;而我就最鐘意就係吉士千層酥,外皮好鬆脆,吉士醬夠多,都幾邪惡。整體甜品唔會話好甜,幾唔錯。
飲品:凍檸茶正常,糖水自己落。
2024-11-16
午餐