2022-04-16 186 瀏覽
🤰🏻今日同老公去咗一鍋堂🥘食個early dinner。疫情惡化前同姨媽食過一次,連我姨媽都話正!一直都想帶老公去,但疫情突然來襲,又擱置了。適逢有消費券,疫情又緩和咗,立即帶老公去一鍋堂食餐飽!哩間餐廳外成日都排長龍,我哋懶得排隊等位,決定晏少少🤏🏽先去。我哋三點零去到,唔使等位,但裡面都見到唔少人。餐廳裝潢簡潔清新,門口廣闊同有少少日系,裡面有兩三個打卡位,餐廳空間寬闊,坐得好舒服。我哋揀咗100分鐘午巿火鍋放題B餐——特選安格斯牛,懶係養生咁揀咗養生藥膳湯底。佢哋用QR Code落單,好方便。食物種類多元化,總有一款啱你口味。佢哋亦有自助區,有火鍋食品、熟食食品、咖啡機☕️同雪糕機🍦。飲品亦有好多唔同選擇🧃,最特別係佢哋有四款自家製涼茶及特飲,包括洛神花茶、蝶豆花茶、冰糖燉檸檬同薄荷烏龍茶,不過唔係好啱我口味。藥膳湯底好足料,見到有杞子、龍眼、蒜頭、當歸、紅棗、大蔥等,味香保健,仲一啲都唔油膩,喺放食物入去之前我忍唔住舀左幾碗嚟飲😅。我哋今日嗌咗多款食物,以下係我哋最推介嗰5️⃣款:🥇 封門柳🐂——肉質細嫩軟滑,牛肉味濃郁,油花細緻及分佈均勻,有少少入口即化的感覺。我哋今日不斷enco

我哋今日嗌咗多款食物,以下係我哋最推介嗰5️⃣款:

🥇 封門柳🐂——肉質細嫩軟滑,牛肉味濃郁,油花細緻及分佈均勻,有少少入口即化的感覺。我哋今日不斷encore哩一款!

🥈 流心魚蛋🍥——最初見到都唔知裡面個心係乜,純粹貪得意試吓。點知,一試難忘!真係估佢唔到,中間原來係鹹蛋黃,係超·香·嘅·鹹·蛋·黃·蓉!超新奇!魚蛋亦好爽口彈牙,食完即刻出去攞多轉。

🥉 美國安格斯牛肉🐂——肉質鮮嫩,油香與肉味比例平均,牛肉味香濃,薄切大片。一流!

4️⃣ 蟹籽手打蝦滑🦐——新鮮彈牙!我老公十分欣賞,佢話:「蝦滑我食得多,但有蝦味嘅蝦滑真係比較少有,哩度嘅蝦滑,掂!」

5️⃣ 手作菠菜皮韭菜餃🥟——菠菜皮特別,韭菜豬肉餡好香,最緊要係唔油膩,健康之選!

好滿足嘅一餐,我哋食到大住肚咁走,下次想試吓麻辣湯底🥢。
蟹籽鮮蝦滑
封門柳