估唔到係荔枝角開左間銀座的高級和牛燒肉店,今次是一個很好的體驗,首先門面已經感受到日本風情,入面的裝橫也很舒適,很有空間感,簡單的色調,圖案和木的配搭,令你忘記左自己在HK。Menu 有不少牛部位的選擇,想要食得有幾專業都得。爐先開三分鐘熱了再開始燒,先來吃吃和牛西冷薄切大判燒 $238,肉的雪花紋理均勻,很漂亮。如果未來過,可以請店員幫忙燒,因為薄切,所以都幾考技巧,店員工架十足,望住佢燒,都覺得賞心悦目。燒完會先剪開,然後分俾我地食。和牛西冷不會太肥太膩,肉也燒得剛好,香氣四溢,口感十分嫩滑,可以加蛋漿吃,令味道更豐富。另一特色就是炎藏和牛極致6點拼盤 $588,有和牛友三角,和牛芯芯,和牛上等肋肉,和牛貝身,和牛肉腿肉,龜之甲,呢個組合都好廣。我喜歡和牛芯芯,口感柔軟。龜之甲也很特別,是稀少部位,係牛大腿四頭筋,佢唔肥,比較爽口。和牛肉腿肉也很美味,柔軟中帶點咬口。和牛貝身係牛柳下方位置,同和牛橫膈肉差唔多的口感。和牛友三角的油脂分佈適中,係霜降牛肉,令人再三回味。加了上等牛舌 $98,這樣就是完美的和牛宴。在日本,也有店家推薦加wasabi一起吃,真係唔錯,大家都可以試下。
  • 炎蔵和牛[極致]6點拼盤