2024-02-27
雖然越南未去過,但越南菜我幾鐘意食🤤今次嚟到荔枝角D2 Place嘆吓高質越南餐🍽️晚市時間去到已經坐滿好多人,我哋叫咗四款菜,一款甜品🍮🔸河內蒸粉卷:越南既蒸粉卷係以新鮮既成分而聞名,而且呢個蒸粉卷係手工製,更加睇得出餐廳既心思,透明柔軟既米紙包著各種新鮮既蔬菜及餡料等,咬一口立刻感受到多層次既口感,米紙既質地軟嫩,餡料充滿左新鮮既感覺,營造出一種美味而平衡既口感。🔸家鄉燒豬腩肉伴檬:燒豬腩肉放左係石鍋度,石鍋入面有清新既湯汁,豬肉經過燒烤後,肉質鮮嫩多汁,每一口都帶著淡淡既炭燒香氣,非常美味,檬粉既酸爽和微微既甜味與豬腩肉既油感形成了完美的對比,令整個菜式更加平衡。🔸鐵板酸辣汁牛肉串:侍應首先將酸辣汁淋落鐵板到,整個鐵板既香氣馬上出左黎,牛肉切成小塊後似乎經過煎炒,保持左肉質既嫩滑同鮮嫩既口感,另外,酸辣汁既味道非常獨特,結合左酸味同辣味,令呢道菜更加開胃,提升左整個菜式既風味。🔸軟殼蟹牛油果米紙卷:軟殼蟹炸得金黃酥脆而且唔油膩,牛油果帶來左豐富既奶油味,薄薄的米紙質感細緻,整個既配搭令米紙卷既味道同口感更加豐富。🔸越式Tiramisu:Tiramisu由多層軟嫩既海綿蛋糕、咖啡酒漬
晚市時間去到已經坐滿好多人,我哋叫咗四款菜,一款甜品🍮
🔸河內蒸粉卷:
🔸家鄉燒豬腩肉伴檬:
🔸鐵板酸辣汁牛肉串:
🔸軟殼蟹牛油果米紙卷:
🔸越式Tiramisu:
Tiramisu由多層軟嫩既海綿蛋糕、咖啡酒漬、芝士奶油組成,海綿蛋糕浸左係咖啡酒漬中,令蛋糕變得濕潤而軟嫩,芝士奶油帶來左濃郁既奶油口感,平衡左甜度,為今晚劃上完美的句號。