2024-03-06
去左一間望到海景的鐵板燒餐廳食飯,環境好靚,餐具都好金碧輝煌🤭完全係我嘅菜🤫1️⃣季節前菜白松露鮟鱇魚肝多士吃起來口感濃郁鮮香,滑亂細緻。2️⃣季節刺身油甘魚味道鮮甜,每口都充斥魚油香氣;真鯛味道淡雅又帶點甘甜,再配白松露油及淡雪鹽更令其味道到另一個層次😋3️⃣精選壽司深海池魚腩帶有豐厚的油脂,肥美而不膩口;而赤身即口感柔韌清爽且有回甘🍣4️⃣自家醃製的漬物沙葛|青瓜|白蘿蔔|日本紅色蘿蔔|苦瓜🔸最欣賞苦瓜有回甘味冇苦味,食到尾有淡淡柚子清香;🔹而紅色蘿蔔本身就甜甜地,師傅加入紫蘇葉一齊醃製,味道幾清新👍🏻🔸極少餐廳會用沙葛做漬物,因為我都係第一次食😛口感好爽甜😋5️⃣沙巴虎蝦 🦐肉質新鮮彈牙,而醬汁即用蝦頭蝦膏炒過再淋上蝦身,增添惹味😋6️⃣帆立貝·自家醃製三文魚籽·鮮海藻大大粒帆立貝啖啖肉,配上三文魚籽更突顯鮮味。7️⃣香煎鵝肝伴藍梅醬鵝肝十分肥美食完口腔充滿油脂香味😌師傅話食完就可以食兩粒黑豆,因為可以吸番油脂,而質地較粉又甜甜地~so good🫡8️⃣美國牛柳🐮薄燒牛柳包左蔥蒜,不用點醬汁都好夠味👍🏻而厚切牛柳肉質好腍,我中意沾少少粉粉岩鹽可以提升肉味,而我朋友就中意配蒜片一齊食😋9️⃣櫻花蝦炒飯配麵豉湯炒飯炒到
白松露鮟鱇魚肝多士
吃起來口感濃郁鮮香,滑亂細緻。 2️⃣季節 刺身
油甘魚味道鮮甜,每口都充斥魚油香氣;
3️⃣精選壽司
深海池魚腩帶有豐厚的油脂,肥美而不膩口;而赤身即口感柔韌清爽且有回甘🍣 4️⃣自家醃製的漬物
沙葛|青瓜|白蘿蔔|日本紅色蘿蔔|苦瓜
🔸最欣賞苦瓜有回甘味冇苦味,食到尾有淡淡柚子清香;
🔸極少餐廳會用沙葛做漬物,因為我都係第一次食😛口感好爽甜😋 5️⃣沙巴虎蝦
🦐肉質新鮮彈牙,而醬汁即用蝦頭蝦膏炒過再淋上蝦身,增添惹味😋 6️⃣帆立貝·自家醃製三文魚籽·鮮海藻
大大粒帆立貝啖啖肉,配上三文魚籽更突顯鮮味。 7️⃣香煎鵝肝伴藍梅醬
鵝肝十分肥美食完口腔充滿油脂香味😌師傅話食完就可以食兩粒黑豆,因為可以吸番油脂,而質地較粉又甜甜地~so good🫡 8️⃣美國牛柳🐮
薄燒牛柳包左蔥蒜,不用點醬汁都好夠味👍🏻
而厚切牛柳肉質好腍,我中意沾少少粉粉岩鹽可以提升肉味,而我朋友就中意配蒜片一齊食😋 9️⃣櫻花蝦炒飯配麵豉湯
炒飯炒到粒粒分明,每啖都有櫻花蝦以增加口感。
🔟日式炒什菜
最後以炒什菜完結今餐美味的鐵板燒🧑🏼🍳