2024-02-08
寒風澟澟,首選暖身飯局唔係火鍋就係烤肉。今次特別啲,揀咗煲仔飯。一直聽聞呢間幾出名,以為遠唔多想行,不過原來近柯士甸站,幾分鐘就行到。冇諗過食煲仔飯環境都幾雅𡟹,有少少懷舊的感覺,加上枱和枱之間有屏風,彷彿獨立房間,間隔一流~小炒皇味道偏重,配料唔算多,好夠味~芥菜排骨煲清淡之選,坦白說,芥菜排骨唔算特出,但個湯底加咗啲胡椒調味,天氣涼時想當暖胃。鮮醃鯧魚很精緻的菜式,半條鯧魚,經過醃製,有少少咸鮮味又不會太濃,有點像一夜干的感覺。廣式臘味煲仔飯見到枱枱都係叫呢個,就跟大隊叫呢個。上枱第一個反應係...好香,但係啲臘肉好肥,不過食落口先發覺,啲臘肉唔係攞嚟食,而係啲油滲晒入啲飯度,所以啲飯又香又黏,非常好食,而飯焦唔算多,但夠脆,又不會太黑。整體水準幾好,小菜幾好食,煲仔飯值得一試。聽聞這裡有兩層,下次要上去試下先~
小炒皇
味道偏重,配料唔算多,好夠味~
芥菜排骨煲
鮮醃鯧魚
廣式臘味煲仔飯
廣式臘味煲仔飯 (四人份)